Kedd éjszaka, 80 éves korában elhunyt Karel Gott cseh énekes — írta meg a Welt. A művész augusztusban jelentette be, hogy másfél éve mielodiszplasztikus szindrómát (MDS) diagnosztizáltak nála, amely a többféle kezelése ellenére az elmúlt hónapokban akut leukémiává fejlődött.

Az 1939-ban született Karel Gott generációja legnépszerűbb énekese volt Csehszlovákiában illetve Csehországban, és népszerűsége a vasfüggönyön túl is terjedt, különösen német nyelvterületen volt ismert még, de nálunk is volt tábora. Gott Plzenben született, de gyerekkora óta Prágában élt, ahol festőnek készült, de végül villanyszerelőként kezdett dolgozni az ötvenes években, de közben rabul ejtette a zene. Próbálkozott amatőr énekesként, majd operaénekesnek tanult, de tanára bátorította, hogy énekeljen populáris stílusokat is. Első kislemeze 1962-ben jelent meg, a következő évben pedig otthagyta a konzervatóriumot és teljesen a profi énekkarrierjére koncentrált.

Meghalt Karel Gott Énekes
Karel Gott Cseh Énekes / Fotó: Getty Images

Első nagy sikere az Oči sněhem zaváté című dal volt, és a hatvanas évek közepére már országosan népszerű énekes volt, saját zenekara kísérte. Gott ráadásul külföldön is egyre ismertebb lett, 1967-ben pedig a Polydor német lerakatával kötött lemezszerződést, hogy a német hallgatók egyik legnagyobb kedvence legyen, amiben az is segített, hogy 1968-ban Ausztria színeiben indult az Eurovíziós Dalfesztiválon (ezen a szocialista országok nem vettek részt). 1967 és 2000 között Gottnak 125 nagy- és 72 kislemeze jelent meg német nyelvterületen, sőt, 1970-ben hat hónapon át lépett fel a Las Vegas-i New Frontier Hotel and Casinóban, amelyről más szocialista országbeli énekes csak álmodozhatott.

Az Euróvízió eredményeit érvénytelenítették, Pápai Joci pontszámait újraszámolták

A fehérorosz zsűrit fel kellett függeszteni, amiért idő előtt bejelentették az első elődöntőre vonatkozó pontjaikat. Magyar viszonylat ez azért fontos, mert ebben indult és esett ki a magyar versenyző, Pápai Joci . Az Euróvízió szervezői ezt követően olyan listát generáltak, “ami azon országok szavazási eredményein alapul, amelyek egy tömbben vannak Fehéroroszországgal, hasonló szavazási mintákat szoktak adni.”

Gott népszerűsége a hetvenes években tovább nőtt a hagyományos slágerénekesek piacán, ám az foltot ejtett a megbecsülésén, hogy részt vett a Charta 77-et aláíró ellenzékiek elleni agitációban, a kommunista államhatalmat támogatva. A letartóztatott ellenzékiekkel ellentétben ő szabadon utazhatott, felléphetett Nyugat-Németországtól kezdve Olaszországon át a Szovjetunióig számos országban, és 1992-ben már gyémánt díjat kapott a Suprafon kiadótól, amiért összesen 13 millió hanghordozót adott el csak Csehszlovákiában. A kilencvenes évek elején átmenetileg visszavonult, de a búcsúturnéja sikere meggyőzte a folytatás szükségességéről, és változatlan sikerrel énekelt tovább. 2000-ben még a New York-i Carnegie Hallban is felléphetett, miközben többször énekelt Magyarországon is, ahol a Lady Carneval című slágerét korábban Korda György vitte sikerre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem hiszek a véletlenekben. Természetesen a szerencsének van szerepe. Például abban, hogy találkozunk-e útközben a megfelelő emberekkel, vagy lehetőséghez jutunk-e, és ha igen, tudunk-e élni velük. Első pillantásra tehát úgy tűnik, hogy sikereim nagy részét a szerencsének köszönhetem, de semmiképp sem a véletleneknek. Hiszek a gondolatok erejében. Semmi sem történik véletlenül az életben[/perfectpullquote]

– mondta, mikor megkérdezték tőle, hogy a sorsnak vagy a véletleneknek tulajdonít-e nagyobb szerepet a karrierjében. Szerinte a gondolatok erejét bizonyítja az ő története is, hiszen már fiatal villanyszerelő tanoncként kijelentette a prágai gyárban dolgozó a kollégáinak: „Tudjátok mit? Egy napon fogok én még Las Vegasban énekelni!” A kollégái csak legyintettek, hogy megőrült, de hét évvel később küldött nekik egy képeslapot Las Vegasból azzal a felirattal, hogy a következő hat hónapban ott koncertezik.

Karel Gott Meghalt
Karel Gott / Fotó: Getty Images

Egy nyári interjúban azt mondta: mindig vágyott rá, hogy a pályafutása végén énekelhessen egy olyan összegző dalt, amilyen Frank Sinatrának volt a My Way. Idén tavasszal elkészült ez a zenei számvetés, a 13 éves lányával énekelt duettet tartotta az ő My Way-ének, amit eddig csaknem 15 millióan láttak a YouTube-on, ezzel minden idők legsikeresebb cseh videoklipjévé vált.

Mivel 1939-ben született, elég sok történelmi cezúra szemtanúja volt:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mikor ötven lettem, arra gondoltam, hogy két életem már volt, most jön egy harmadik is. Ribbentrop-Molotov-paktum, kommunizmus, Prágai tavasz, és ki tudja, még mi minden. Aztán még jött az EU is[/perfectpullquote]

– mondta Gott, aki az európai identitás szenvedélyes védelmezőjévé vált, mert nagyon sokat köszönhet az európai kultúrtörténetnek. A májusi Európai Parlamenti választások eredményei miatt is aggodalmát fejezte ki, hogy előretörtek az EU-ellenes hangok. „Minden visszafelé halad. Mikor Európa egységesült, az emberek mindenhol golbálisan gondolkodtak. Végre nyílt határaink vannak, remélem, ez így is marad, és az emberek tudatosítják, micsoda szabadságban élnek, ami épp harminc éve indult.” Még a kommunizmus idején többször megkísértette, hogy maradjon inkább kint a szabadabb Nyugaton, de nem akarta elhagyni közönségét, így mindig visszatért, és egész életét Prágában élte le.

Karel Gott – Lady Karneval 1977

Karel Gott – Lady Karneval 1977

Mikor megkérdezték tőle, hogyha újjászületne, szeretné-e ismét „Prága aranyhangjaként” leélni az életét, annyit felelt: “Nem, az életutam megismételhetetlen. Vannak egyszeri történetek.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.