Hallgatom Karel Gott temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilványítanák

Karel Gott temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilványítanák

Promóció

Állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gott cseh énekest és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák a popénekes temetésének napját Csehországban.

Promóció
- Advertisement -

Szerdán rendkívüli kormányülést tartottak Csehországban, ami után a miniszterelnök, Andrej Babis azt mondta, állami gyászszertartással búcsúztatnák Karel Gott táncdalénekest és nemzeti gyásznappá nyilvánítanák a popénekes temetésének napját Csehországban.

Karel Gott cseh énekes, Csehország, 2009 / Fotó: Petr Josek / Reuters

A sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy a tervek megvalósításához még szükség van a Gott család beleegyezésére. Babis szerint a hivatalos állami gyászszertartásnak a prágai vár Szent Vitus-székesegyháza adhatna otthont.

Jelenleg a család válaszára várunk, hogy ez megfelelne-e számukra, valamint hogy szerintük az elhunyt mit szeretett volna

– mondta Babis. A gyászszertartás dátuma még nincsen kitűzve, és a kormányfő mondta, hogy nem is bocsátkozna találgatásokba arról, hogy milyen más helyszínek kerülhetnek még szóba. Karel Gott temetésének napjára állami gyászt is hirdetne a cseh kormány, ezért a minisztériumokat és egyéb közintézményeket is felkérték, hogy aznapra eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat és ugyanerre szólította fel a regionális és városi vezetőségeket is.

Meghalt Karel Gott, aki elég sok történelmi cezúra szemtanúja volt

Az 1939-ban született Karel Gott generációja legnépszerűbb énekese volt Csehszlovákiában illetve Csehországban, és népszerűsége a vasfüggönyön túl is terjedt, különösen német nyelvterületen volt ismert még, de nálunk is volt tábora. Gott Plzenben született, de gyerekkora óta Prágában élt, ahol festőnek készült, de végül villanyszerelőként kezdett dolgozni az ötvenes években, de közben rabul ejtette a zene.

Csehországban utoljára Václav Haveltől, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnöktől, drámaírótól és emberi jogi harcostól búcsúztak hivatalos állami gyászszertartással 2011. december 23-án. (Szintén az elhunyt államfő volt az utolsó, akinek tiszteletére háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki a cseh kormány.)

Mécsesek és virágok Karel Gott cseh táncdalénekes prágai otthona bejárata előtt 2019. október 2-án / Fotó: Martin Divisek / MTI / EPA

A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában halt meg  kedd éjszaka prágai otthonában. A sztár szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiával kezelik, amivel 2016 óta küzdött. Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3