Meghalt Karinthy Márton, Karinthy Frigyes unokája

Contextus

Contextus

Meghalt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató 71. életévében, írja a HVG az MTI-re hivatkozva.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad, alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája – olvasható a Karinthy Színház közleményében.

Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházi rendezõ, író, a Karinthy Színház (és ennek elõdje, a Hököm Színpad) alapító igazgatója a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A mûsorban a meghívott vendégek a Karinthy-családról – Karinthy Ferenc író, dramaturg, Karinthy Frigyes író, költõ, mûfordító és Karinthy Márton – emlékeznek meg / Fotó: Zih Zsolt

Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy Színházat, mely ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat.

Karinthy Márton 1949. szeptember 1-jén született Budapesten. 1973-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán. 1973–1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975–1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977–1980 között a Thália Színház, 1980–1982 között a Népszínház rendezője volt, 1978–1980 között a Gorsiumi Nyári Játékok vezetőjeként is dolgozott. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában. Rendszeresen dolgozott tévérendezőként is.

Nyáry Krisztián: “Ezeket a leveleket azért tudjuk elolvasni, mert az írók és költők azt akarták, hogy fennmaradjanak” – Tudósítás

Miért aggódott Szerb Antal a fogsága alatt? Hogyan fogadta Kosztolányi Dezső felesége férje hűtlenségét? Találkozott-e Ady Lédával a szakítás után? Nyáry Krisztián legújabb, Írjál és szeressél című kötetét vették górcsp alá a Margó Fesztivál Nagyszínpadán Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter színészekkel.

2013-ban munkája elismeréseként Kossuth-díjat kapott sajátos szellemiségű, nagy közönségsikernek örvendő színházi műhely létrehozásáért, három évtizedes vezetői és rendezői tevékenységéért, írói munkásságáért, a Karinthy-hagyomány és -szellemiség ápolásáért, továbbviteléért.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Nézem > Nézem>Színház > Meghalt Karinthy Márton, Karinthy Frigyes unokája
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból