Az 59. életévében meghalt Kim Ki-duk az egyetlen dél-koreai rendező, aki díjat hozott el Európa három legjelentősebb filmfesztiváljáról, Velencéből, Berlinből és Cannes-ból.

Nem jelent meg több találkozón sem

Hatvanadik születésnapja előtt néhány nappal, koronavírus-fertőzésből adódó komplikációk miatt, Lettországban meghalt pénteken hajnalban Kim Ki-duk, a talán legismertebb ázsiai filmrendező, a Tavasz, nyár, ősz tél… és tavasz, Az irgalmas lány és a Bin-Jip: Lopakodó lelkek rendezője – közölte a lett állami média.

Meghalt Kim Ki Duk Rendezo Bin Jip Koronavirus
Kim Ki-Duk Dél-Koreai Filmrendező / Fotó: Getty Images

A rendező november 20-án érkezett Lettországba, hogy ott ingatlant vásároljon. Kollégái kezdtek el aggódni érte, amikor több megbeszélt találkozón nem jelent meg; ekkor elkezdték kórházakban keresni, de ez nehézségekbe ütközött a személyiségi jogok miatt. A halálhírt pénteken a rigai dokumentumfilm-fesztivál igazgatója is megerősítette.

Utolsó éveiben botrány övezte életét

Kim 2004-ben nyerte el a Berlinale Ezüst Medve-díját Az irgalmas lányért, 2012-ben a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját nyerte el a Pietáért, 2004-ben ugyanitt több díjat kapott a Bin-Jipért, Cannes-ban pedig az Arirang című dokumentumfilmjéért nyerte el az Un Certain Regard szekció díját 2011-ben.

2018-ban a rendezőt több színésznő nemi erőszakkal vádolta meg. A bíróság nem talált bizonyítékot a vádakra. Azonban pénzbüntetést szabtak ki rá, mert egy másik színésznőt többször megütött, amikor az nem akart részt venni egy szexjelenetben egy filmforgatáson.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet