Meghalt Kirk Douglas 103 éves korában

Meghalt Kirk Douglas Oscar-díjas színész. A Stanley Kubrick Spartacus volt a legismertebb szerepe. 103 évesen veszítette életét.

Fia jelentette be a halálhírt

meghalt kirk douglas 103 eves
Kirk Douglas és fia, Michael / Fotó: Getty Images

“Testvéreimmel mély szomorúsággal jelentjük be, hogy Kirk Douglas 103 éves korában itt hagyott minket” – mondta a People magazinnak, ami először adott hírt a tragédiáról. “A világ számára legenda volt, a mozi aranykorának színésze, aki jól élt az arany éveiben, egy emberbarát, az igazságosság elkötelezettje (…). De számomra és tesvéreim, Joel és Peter számára egyszerűen Apa volt – írta.

Kirk Douglas, eredeti nevén Issur Danielovitch 1916. december 9-én született New Yorkban, egy hétgyerekes családban ő volt az egyetlen fiú. Karrierje a negyvenes években kezdődött, több mint kilencven filmben játszott, háromszor jelölték Oscar-díjra.

Ingyen hozzáférhetőek a Chicagoi Művészeti Intézet műalkotásai, mint például Van Gogh képei

A világ egyik legnagyobb impresszionista és posztimpresszionista gyűjteményével rendelkező Chicagoi Művészeti Intézet, most több mint 52 ezer műalkotást tesz mindenki számára elérhetővé digitális formában. Az intézet megújuló weboldalán ugyanis elérhető egy online galéria, ahol nem csak megnézhetőek – többek között Vincent van Gogh, Renoir vagy Toulouse-Lautrec műalkotásai -, hanem ingyenesen letölthetőek nagy felbontású képekként.

Az igazán nagy áttörése A bajnok (1949) című sportdráma volt, ezért kapta az első jelölését, majd az 1952-es A szörnyeteg és a szépség-ért a másodikat. Harmadik jelölését A nap szerelmese című filmért kapta, amelyben Vincent Van Goghot alakította.

Oscar-díját Steven Spielberg adta át

steven spielberg kirk douglas
Steven Spielberg (b) és Douglas / Fotó: Tim Clary / AFP / Getty Images

1996-ban életmű Oscar-díjat kapott, amelyet Steven Spielberg adott át neki.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kirk csodálatos életének végéig megőrizte filmsztár karizmáját, és megtiszteltetés számomra, hogy utolsó 45 évének apró része lehettem”[/perfectpullquote]

– írta Douglas halálhírére közleményében Steven Spielberg.

A 102 éves Kirk Douglas elárulta a születésnapi kívánságát

“A világban zűrzavar uralkodik és a mi feladatunk, hogy rendet tegyünk benne a gyermekeink és az unokáink számára” – mondta a színész a dpa hírügynökségnek adott interjújában. “Mindennaposak a lövöldözések, az iskoláktól kezdve a zsinagógákig. Az embereket zaklatják, megölik az utcákon. A világ túlságosan megosztott és ezt meg kell szüntetnünk” – hangsúlyozta Douglas.

Az Amerikai Filmintézet Hollywood legnagyobb csillagait felsoroló listáján a férfi színészek között a 17. volt (Orson Welles után és James Dean előtt).

Legismertebb alakítása az 1960-as Spartacus főszerepe, Stanley Kubrick rendezésében.

meghalt kirk douglas spartacus
Douglas a Spartacus szerepében

Kirk Douglas kétszer házasodott, első feleségétől, Diana Hilltől két gyereke született, Michael és Joel Douglas producer. Második feleségével, Anne Buydens producerrel tavaly ünnepelték 65. házassági évfordulójukat. Két fiuk született: Peter Douglas producer és Eric Douglas színész, aki 2004-ben alkohol- és drogtúladagolásban halt meg.

1991-ben helikopter-balesetet szenvedett, 1996-ban pedig stroke-ot kapott, amely után újra kellett tanulnia beszélni. A stroke-kal vívott harcáról könyvet is írt.

2016. december 9-én 100. születésnapját a Beverly Hills Hotelben ünnepelte családja és számos barátja társaságában, köztük volt Don Rickles, Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg, felesége Anne, Michael fia és menye, Catherine Zeta-Jones.

https://www.instagram.com/p/B52P6e6H5UE

Utolsó, 103. születésnapján, két hónapja Catherine Zeta-Jones ezzel a képpel köszöntötte az Instagram-oldalán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a pasi a térdemen 103 éves. Boldog születésnapot, Papi, szeretlek teljes szívemből![/perfectpullquote]

– írta Catherine Zeta-Jones.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból