Meghalt Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, a nemzet művésze 80. életévében. Fia, Boldizsár közölte édesapja halálhírét, aki egy Facebook-bejegyzésben is elbúcsúzott tőle.

Tudatosan állította újra az országvigyázó képmásokat

Kő Pál egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója – méltatta a művészt az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Kőt az MMA saját halottjának tekinti.

Meghalt Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze

Kő Pál egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója – méltatta a művészt az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Kőt az MMA saját halottjának tekinti. Mint a közleményben írják, a szobrászművész a ’80-as évektől tudatosan kereste azokat a feladatokat, amelyekben újraállíthatta az országvigyázó képmásokat.

Mint a közleményben írják, a szobrászművész a ’80-as évektől tudatosan kereste azokat a feladatokat, amelyekben újraállíthatta az országvigyázó képmásokat. Szondi György drégelypalánki kőszarkofágja – fekvő páncélosvitéz-portréval a tetején – 16-17. századi magyar síremlékeket idéz.

Ko Pal Szobrasz Szent Istvan Budapest
A Gellérthegyen Található Szent István-Szobor / Fotó: Wikimedia Commons

A jórészt eltűnt középkori magyar szobrászat szellemében faragta meg Géza fejedelem és István király veszprémi kő domborművét és a vatikáni magyar kápolnában a három, Magyarországon is működött szent kőreliefjét.

“Méltósággal élt utolsó napjáig”

Fia, Kő Boldizsár megható üzenettel búcsúzott a szobrászművésztől Facebook-oldalán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Édesapa, Kő Pál, a legcsodálatosabb ember, az éjszaka áthajózott a túlvilágra egy sóhajtással. Vele voltunk, öleltük, szerettük, fogtuk a kezét. Méltósággal, mosollyal, énekkel élt az utolsó pillanatig, öröm volt a vele töltött idő[/perfectpullquote]

– írta, ahol több fotót is megosztott édesapjáról.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet