Presser Gábor úgy gondolta, hogy ha valaki, akkor Kóbor János le tudja győzni a koronavírus-járványt. Noha hozzátette, komolyabban kellett volna vennie a kórt.

Presser Gábor: "Jaj, Mecky"

Mint beszámoltunk róla, az Omega zenekar alapító tagja, Kóbor János elhunyt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. Számos ismert ember elbúcsúzott a zenészlegendától, így korábbi társa, Presser Gábor is. 

Először a közösségi oldalán búcsúzott Kóbortól egy régi, közös fotó kíséretében.

Vajon mi van a papíron? Az biztos, hogy dalszöveg, valami kézzel írott. Az írógéppapírnál kicsit kisebbnek látszik. Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a Tízezer lépés lemez felvételei idején készülhetett a fotó

– írta Presser. 

“Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky” – zárta sorait.

Hamar kibékült Kóbor Jánossal

Később interjút is adott az Infostartnak. Arra a kérdésre, hogy mi az első emléke Kóborról, azt mondta, a próbaterem, amikor megmutatott néhány dalt.

Mihály Tomi (Misi), aki osztálytársam volt – sajnos már ő sincs közöttünk – beajánlott engem mint zeneszerzőt. Mivel az Omega kezdett két pártra szakadni, hogy legyenek-e saját magyar dalai, ahogy az Illésnek, vagy inkább angol dalok kellenének továbbra is, Misi és Laux József, aki akkor még nem ismert, azt mondta, hogy hallgassuk meg ezt a gyereket. Így kerültem be először az Omega próbatermébe, és akkor találkoztam először mindannyiukkal, így Meckyvel is” –  mondta Presser.

A Kossuth-díjas zenész azt is elárulta, hogy nem volt zökkenőmentes az elválás, mert “akkoriban nagyon mást jelentett egy bandába belépni vagy onnan kilépni.” Szerinte ma már nem használják, de akkoriban még létezett ún. bandahűség. Megvallotta a hírportálnak Presser, hogy nagyon mást akart csinálni, gyors döntést is hozott, és nyilvánvalóan nagy hullámokat vert. Azonban, tette hozzá, hamar ki is békültek Kóborékkal, a ’70-es évek második felében többször is “lógtak” együtt. Később, mint ismert, több dalt és turnét is csináltak együtt. 

Szomorú, hogy Kóbor nem vette komolyan a járványt

Presser leginkább Mihály Tamás barátságának elvesztésétől félt a legjobban, de hamar megbocsátott neki, hogy kilépett a zenekarból, hogy megalapítsa az LGT-t.

Az elmúlt időszakban is találkozott egyébként Kóborral. Bár megvallotta, az a két alkalom, amikor összefutottak, tragikus volt, hiszen a fent említett Mihály mellett Benkő László temetésén beszélgettek.

Mihály Tomi búcsúztatóján pedig amikor mentünk kifelé az autókhoz, akkor Mecky csak annyit mondott: "Majd hívlak, két év múlva hatvanadik!" Hirtelen fel sem fogtam, hogy miről beszél. Hát a hatvanadik Omega-születésnapról. Nem tudok mit mondani

– mondta őszintén Presser, aki az Index megkeresésére elmondta, azt gondolta, ha valaki le tudja győzni ezt a koronavírust, az Kóbor lesz. Nagyon szomorú, és kicsit haragszik is rá, mert ha komolyan vette volna a járványt, ma is élhetne.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet