Olvasom Meghalt Kovács Sándor Iván

Meghalt Kovács Sándor Iván

Promóció

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész, aki a régi magyar irodalom szakértője, Weöres Sándor és Szabó Magda barátja volt, írja a Népszava az MTI-re hivatkozva.

Promóció

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész 83 éves korában. A gyászoló család osztotta meg Facebookon a hírt, hogy a tanítványai által leginkább csak KSI-ként emlegetett, legendás irodalomtörténész vasárnap este családja körében elhunyt. 83 éves volt.

Irodalomtörténeti munkássága fennmarad az utókornak és reméljük, minél többekhez eljut. Földi maradványait a Farkasréti temetőben helyezzük majd örök nyugalomra édesanyánk mellett.

A temetés pontos időpontjáról a Facebook-oldalon értesítenek mindenkit.

Kovács Sándor Iván KSI Irodalomtörténész

Köszönettel osztjuk meg Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya, magyartanár, ir… odalomtörténész, kiadói szerkesztő KSI-től búcsúzó szavait is. Kedves Családtagok! Hozzátartozók! Tisztelt gyászoló Gyülekezet! Magyarország 19 megyéjében és Budapesten élnek Kovács Sándor Iván-tanítványok: általános iskolai és középiskolai tanárok, egyetemi oktatók, muzeológusok, levéltárosok, könyvtárosok, írók, költők, folyóirat-szerkesztők, riporterek, rádiós és televíziós munkatársak, az oktatás és a kulturális élet irányítói.

Kovács Sándor Iván 1937. február 22-én született Esztáron. 1960-tól a JATE Irodalomtörténeti Intézetében, majd 1971-től az ELTE BTK Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén tanított. 1986-tól egyetemi tanár, 1994-től tanszékvezető volt. Az irodalomtudomány doktora lett.

Kovács Sándor Iván irodalomtörténész / Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

1971 és 1982 között a Kortárs felelős, majd főszerkesztője. 1984–1989-ben a Zrínyi-dolgozatok, 1985–1989-ben a Zrínyi-könyvtár alapító szerkesztője. 1990-től az Irodalomismeret szerkesztője.

Emlékezés mindannyiunk tanítónőjére – Szabó Magda legszebb gondolatai

10 “Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.” Szabó Magda könyveivel korokat és korosztályokat ívelt át, hiszen egyaránt megszólította a fiatalabbakat és idősebbeket is. Soraiba olyan gondolatokat rejtett, amiben egy kicsit azért mindenki önmagára ismert.

1985-től a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára, majd 1990-től elnöke lett. 1973-ban József Attila-díjat kapott. 1992-ben Déry Tibor-jutalomban részesült. A Digitális Irodalmi Akadémia Lakatos István-szakértője 1998-tól.

FRISSÍTÉS: Korábban a cikkünkben Sándor Iván író fotójával publikáltuk cikkünket. Elnézést kérünk az elhunyt családjától és az írótól, valamint olvasónktól.

Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3