Meghalt Kovács Sándor Iván

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész, aki a régi magyar irodalom szakértője, Weöres Sándor és Szabó Magda barátja volt, írja a Népszava az MTI-re hivatkozva.

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész 83 éves korában. A gyászoló család osztotta meg Facebookon a hírt, hogy a tanítványai által leginkább csak KSI-ként emlegetett, legendás irodalomtörténész vasárnap este családja körében elhunyt. 83 éves volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Irodalomtörténeti munkássága fennmarad az utókornak és reméljük, minél többekhez eljut. Földi maradványait a Farkasréti temetőben helyezzük majd örök nyugalomra édesanyánk mellett. [/perfectpullquote]

A temetés pontos időpontjáról a Facebook-oldalon értesítenek mindenkit.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Kovács Sándor Iván 1937. február 22-én született Esztáron. 1960-tól a JATE Irodalomtörténeti Intézetében, majd 1971-től az ELTE BTK Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén tanított. 1986-tól egyetemi tanár, 1994-től tanszékvezető volt. Az irodalomtudomány doktora lett.

meghalt kovácsc sándor iván irodalomtörténész
Kovács Sándor Iván irodalomtörténész / Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

1971 és 1982 között a Kortárs felelős, majd főszerkesztője. 1984–1989-ben a Zrínyi-dolgozatok, 1985–1989-ben a Zrínyi-könyvtár alapító szerkesztője. 1990-től az Irodalomismeret szerkesztője.

Emlékezés mindannyiunk tanítónőjére – Szabó Magda legszebb gondolatai

10 “Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.” Szabó Magda könyveivel korokat és korosztályokat ívelt át, hiszen egyaránt megszólította a fiatalabbakat és idősebbeket is. Soraiba olyan gondolatokat rejtett, amiben egy kicsit azért mindenki önmagára ismert.

1985-től a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára, majd 1990-től elnöke lett. 1973-ban József Attila-díjat kapott. 1992-ben Déry Tibor-jutalomban részesült. A Digitális Irodalmi Akadémia Lakatos István-szakértője 1998-tól.

FRISSÍTÉS: Korábban a cikkünkben Sándor Iván író fotójával publikáltuk cikkünket. Elnézést kérünk az elhunyt családjától és az írótól, valamint olvasónktól.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból