Olvasom Meghalt Kovács Sándor Iván

Meghalt Kovács Sándor Iván

Promóció

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész, aki a régi magyar irodalom szakértője, Weöres Sándor és Szabó Magda barátja volt, írja a Népszava az MTI-re hivatkozva.

Promóció
- Advertisement -

Meghalt Kovács Sándor Iván irodalomtörténész 83 éves korában. A gyászoló család osztotta meg Facebookon a hírt, hogy a tanítványai által leginkább csak KSI-ként emlegetett, legendás irodalomtörténész vasárnap este családja körében elhunyt. 83 éves volt.

Irodalomtörténeti munkássága fennmarad az utókornak és reméljük, minél többekhez eljut. Földi maradványait a Farkasréti temetőben helyezzük majd örök nyugalomra édesanyánk mellett.

A temetés pontos időpontjáról a Facebook-oldalon értesítenek mindenkit.

Kovács Sándor Iván KSI Irodalomtörténész

Köszönettel osztjuk meg Fábiánné Dr. Szenczi Ibolya, magyartanár, ir… odalomtörténész, kiadói szerkesztő KSI-től búcsúzó szavait is. Kedves Családtagok! Hozzátartozók! Tisztelt gyászoló Gyülekezet! Magyarország 19 megyéjében és Budapesten élnek Kovács Sándor Iván-tanítványok: általános iskolai és középiskolai tanárok, egyetemi oktatók, muzeológusok, levéltárosok, könyvtárosok, írók, költők, folyóirat-szerkesztők, riporterek, rádiós és televíziós munkatársak, az oktatás és a kulturális élet irányítói.

Kovács Sándor Iván 1937. február 22-én született Esztáron. 1960-tól a JATE Irodalomtörténeti Intézetében, majd 1971-től az ELTE BTK Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén tanított. 1986-tól egyetemi tanár, 1994-től tanszékvezető volt. Az irodalomtudomány doktora lett.

Kovács Sándor Iván irodalomtörténész / Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

1971 és 1982 között a Kortárs felelős, majd főszerkesztője. 1984–1989-ben a Zrínyi-dolgozatok, 1985–1989-ben a Zrínyi-könyvtár alapító szerkesztője. 1990-től az Irodalomismeret szerkesztője.

Emlékezés mindannyiunk tanítónőjére – Szabó Magda legszebb gondolatai

10 “Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.” Szabó Magda könyveivel korokat és korosztályokat ívelt át, hiszen egyaránt megszólította a fiatalabbakat és idősebbeket is. Soraiba olyan gondolatokat rejtett, amiben egy kicsit azért mindenki önmagára ismert.

1985-től a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára, majd 1990-től elnöke lett. 1973-ban József Attila-díjat kapott. 1992-ben Déry Tibor-jutalomban részesült. A Digitális Irodalmi Akadémia Lakatos István-szakértője 1998-tól.

FRISSÍTÉS: Korábban a cikkünkben Sándor Iván író fotójával publikáltuk cikkünket. Elnézést kérünk az elhunyt családjától és az írótól, valamint olvasónktól.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3