Meghalt Larry King legendás műsorvezető három héttel azután, hogy koronavírussal kórházba szállították. King 88 évesen hunyt el.

Több mint 50 ezer interjút készített

Larry King interjúival vált ismerté. A többszörösen díjazott újságíró 1933-ban született New Yorkban, Lawrence Harvey Zeiger néven, ortodox zsidó családban. Édesanyja a ma Litvánia fővárosát adó Vilniusból származott – amely Oroszországhoz, majd a két világháború között Lengyelországhoz tartozott – apja pedig az Osztrák-Magyar Monarchiában galíciai részén, a mai Ukrajnában lévő Kolomijában született.

Meghalt Larry King Musorvezeto Cnn
Larry King, A Cnn Egykori Műsorvezetője / Fotó: Getty Images

King Miamiban volt újságíró, majd lemezlovasként is dolgozott. Több rádiós műsora után, már elismert újságíróként, 1985-ben került a CNN-hez, ahol elindult a Larry King Live, amely 25 éven át volt a csatorna meghatározó műsora.

A BBC a nekrológjában megjegyzi, több mint 50 ezer (!) interjút készített King.

Putyintól Aladeenig

King műsorában Vlagyimir Putyin is megfordult elnöki éveinek kezdetén. Ekkor hagyta el az orosz elnök száját a híres mondat a műsorvezető kérdésére, hogy mi történt a Kurszk tengeralattjáróval. Mint mondta Putyin, “elsüllyedt”. Az atomtengeralattjárón az orosz haditengerészet 118 katonája vesztette életét.

Kapcsolódó cikk

King 2010 után a mexikói milliárdos Carlos Slimmel létrehozta az Ora TV-t, amelyen a Larry King Now műsora is ment. Ezzel King 2013-ban rövid időre az orosz állami Russia Today (RT) csatornán is megfordult. Érthetően magyarázkodásra kényszerült. 

Állítása szerint nem arról volt szó, hogy dolgozna az RT-nek, csupán arról, hogy a csatorna megállapodást kötve az Ora TV-vel megvette műsora sugárzási jogát.

King egyébként meginterjúvolta az áldiktátort Aladeen Generális Admirálist, a Wadiyai Köztársaság vezetőjét is.

THE DICTATOR - Larry King Interview

The Dictator starring Sacha Baron Cohenhttp://www.RepublicofWadiya.comhttp://www.Facebook.com/RepublicofWadiyahttp://www.Twitter.com/RepublicWadiya

A 2012-es film, A diktátor főszerepét alakító Sacha Baron Cohen akkoriban végig turnézta a legismertebb műsorokat, hogy népszerűsítse filmjét. King annyira komolyan vette munkáját, hogy ha nem tudnánk, humor és reklám szülte az interjút, teljesen elhinnénk neki és Cohennek. Érdekesség, hogy a szakmán belül szintén legendásnak számító Regis Philbin is meginterjúvolta Cohent még 2011-ben a Borat apropóján. Philbin tavaly júliusban hunyt el szintén 88. életévében.

Larry King egészsége folyamatosan romlott

Egy 2006-os interjújában megvallotta, hogy nem használja az internetet. „Sosem kerestem rajta semmit” – mondta. Bár vállaltan nem haladt e tekintetben a korral, többször elmondta, hogy élete végéig interjúkat akar készíteni, nem tervezi, hogy nyugdíjba vonulna – írta róla a Usa Today.

Egészségi állapota azonban már hosszabb ideje romlott. Korábban napi egy doboz cigarettát elszívott, ezzel egy szívműtétje után hagyott fel. 2017-ben daganatot távolítottak el tüdejéről.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet