Meghalt Larry King, a CNN legendás műsorvezetője

Meghalt Larry King legendás műsorvezető három héttel azután, hogy koronavírussal kórházba szállították. King 88 évesen hunyt el.

Több mint 50 ezer interjút készített

Larry King interjúival vált ismerté. A többszörösen díjazott újságíró 1933-ban született New Yorkban, Lawrence Harvey Zeiger néven, ortodox zsidó családban. Édesanyja a ma Litvánia fővárosát adó Vilniusból származott – amely Oroszországhoz, majd a két világháború között Lengyelországhoz tartozott – apja pedig az Osztrák-Magyar Monarchiában galíciai részén, a mai Ukrajnában lévő Kolomijában született.

meghalt larry king musorvezeto cnn
Larry King, a CNN egykori műsorvezetője / Fotó: Getty Images

King Miamiban volt újságíró, majd lemezlovasként is dolgozott. Több rádiós műsora után, már elismert újságíróként, 1985-ben került a CNN-hez, ahol elindult a Larry King Live, amely 25 éven át volt a csatorna meghatározó műsora.

A BBC a nekrológjában megjegyzi, több mint 50 ezer (!) interjút készített King.

Putyintól Aladeenig

King műsorában Vlagyimir Putyin is megfordult elnöki éveinek kezdetén. Ekkor hagyta el az orosz elnök száját a híres mondat a műsorvezető kérdésére, hogy mi történt a Kurszk tengeralattjáróval. Mint mondta Putyin, “elsüllyedt”. Az atomtengeralattjárón az orosz haditengerészet 118 katonája vesztette életét.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

King 2010 után a mexikói milliárdos Carlos Slimmel létrehozta az Ora TV-t, amelyen a Larry King Now műsora is ment. Ezzel King 2013-ban rövid időre az orosz állami Russia Today (RT) csatornán is megfordult. Érthetően magyarázkodásra kényszerült. 

Állítása szerint nem arról volt szó, hogy dolgozna az RT-nek, csupán arról, hogy a csatorna megállapodást kötve az Ora TV-vel megvette műsora sugárzási jogát.

King egyébként meginterjúvolta az áldiktátort Aladeen Generális Admirálist, a Wadiyai Köztársaság vezetőjét is.

THE DICTATOR - Larry King Interview

The Dictator starring Sacha Baron Cohenhttp://www.RepublicofWadiya.comhttp://www.Facebook.com/RepublicofWadiyahttp://www.Twitter.com/RepublicWadiya

A 2012-es film, A diktátor főszerepét alakító Sacha Baron Cohen akkoriban végig turnézta a legismertebb műsorokat, hogy népszerűsítse filmjét. King annyira komolyan vette munkáját, hogy ha nem tudnánk, humor és reklám szülte az interjút, teljesen elhinnénk neki és Cohennek. Érdekesség, hogy a szakmán belül szintén legendásnak számító Regis Philbin is meginterjúvolta Cohent még 2011-ben a Borat apropóján. Philbin tavaly júliusban hunyt el szintén 88. életévében.

Larry King egészsége folyamatosan romlott

Egy 2006-os interjújában megvallotta, hogy nem használja az internetet. „Sosem kerestem rajta semmit” – mondta. Bár vállaltan nem haladt e tekintetben a korral, többször elmondta, hogy élete végéig interjúkat akar készíteni, nem tervezi, hogy nyugdíjba vonulna – írta róla a Usa Today.

Egészségi állapota azonban már hosszabb ideje romlott. Korábban napi egy doboz cigarettát elszívott, ezzel egy szívműtétje után hagyott fel. 2017-ben daganatot távolítottak el tüdejéről.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból