A több mint 50 regény és forgatókönyv szerzője, Larry McMurtry szívleállásban meghalt.

Becéző szavak és Túl a barátságon is Larry McMurtry nevéhez fűződik

Nyolcvannégy évesen meghalt Larry McMurtry Pulitzer-, Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, mintegy 50 regény és forgatókönyv szerzője, emlékeztetett a Variety. A texasi születésű író 1985-ben nyerte el a rangos Pulitzer-díjat Lonesome Dove című, a 19. századi vadnyugaton, Texasban játszódó regényével, amelyből több folytatás és televíziós minisorozat is született.

A filmvilág legrangosabbjai közé tartozó Oscar- és Golden Globe-díjat a Brokeback Mountain  Túl a barátságon című, meleg cowboyokról szóló film forgatókönyvéért kapta meg szerzőtársával, Diana Ossanával együtt 2006-ban.

Meghalt-Larry-Mcmurtry-Iro-Becezo-Szavak-Tul-A-Baratsagon
Larry Mcmurtry Amerikai Író / Fotó: Getty Images

Az ő nevéhez fűződik olyan legendás filmek irodalmi alapanyaga, illetve forgatókönyve is, mint Az utolsó mozielőadás (1966) vagy a Becéző szavak (1975).

Szerzőtársa ott volt a betegágyánál

A McMurtry munkái alapján forgatott filmek 34 jelölést kaptak az Oscar-díjra, 13 jelölést sikerült díjra is váltani, közülük csak a Túl a barátságon nyolc jelölést és három díjat hozott. A Lonesome Dove alapján készült, Robert Duvall és Tommy Lee Jones főszereplésével forgatott, azonos című televíziós sorozat 18 Emmy-jelölést kapott, hét alkalommal a díjat is elnyerte.

Kapcsolódó cikk

Az író szívleállásban halt meg csütörtök este texasi otthonában, családja körében, de ott volt betegágyánál állandó szerzőtársa, Diana Ossana is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet