Meghalt Lee Konitz amerikai dzsessz-szaxofonos. A világhírű zenész szerdán, 92 éves korában halt meg.

A koronavírus okozta a komplikációkat

Lee Konitz utolsóként távozott azon zenészek közül, akik szerepeltek Miles Davis hetven évvel ezelőtti kultikus albumán, a Birth of the Coolon. Halálhírét, annak okát fia, Josh Konitz erősítette meg – írta csütörtökön a Billboard. A dzsessz-szaxofonos a koronavírusból származó komplikációk következtében hunyt el.

Konitz 1927-ben született Chicagóban, előbb klarinéton tanult játszani, majd átváltott az alt szaxofonra, amelynek mesterévé vált. Kezdetben a Claude Thornhill Orchestrában, illetve Stan Kenton zenekarában játszott, dolgozott Lennie Tristanóval, Warne Marsh-sal, Charles Mingusszal, Bud Powellel, Bill Evansszel. 1950 márciusában ott volt Miles Davis kilenctagú formációjában, amikor a Capitol New York-i stúdiójában a Birth of the Cool című albumot rögzítették. A lemez a poszt-bebop védjegyévé vált.

Meghalt Lee Konitz Dzsessz
Lee Konitz / Fotó: Douglas Mason / Wireimage

A szaxofonos hét évtizedes pályafutása során olyan világhírű dzsesszkiadók lemezein fújt, mint az Atlantic, a Prestige, a Polydor és a Verve.

Jazzvilágsztárok portréiból nyílt kiállítás Óbudán Closer címmel

„A műterem egy különleges világ, ahol szinte pszichológusként kell közelíteni a fotózás alanyához, le kell tudni hámozni róla a héjat, hogy önmagát mutassa a kamera előtt” – vallja a portré fotózásról Kleb Attila. Ezzel szemben a külföldi zenészeket ábrázoló portrék a fellépés előtti vagy utáni pillanatokban készülnek el a színfalak mögött, ahol sosincs több idejük öt percnél.

Életrajzírója, Andy Hamilton szerint az egyik utolsó aktív zenész volt, aki mind a három Birdland klubban játszott New Yorkban.

Elnyerte az év alt szaxofonos díját is

A hatvanas évek elején csaknem hátat fordított a zenének, de aztán visszatért. Amilyen termékeny zenész volt, annyira sokoldalú: egyaránt otthonosan mozgott korai, kísérő nélküli szaxofonos szólóalbumon, poszt-bebop anyagokon, szabad improvizációs felvételeken és innovatív duettekben.

Meghalt Ellis Marsalis Jr. dzsesszzongorista-tanár – ContextUs

Újabb híres jazz-zenész halt meg a koronavírus okozta betegségben: szerdán egy New Orleans-i kórházban meghalt a 85 éves Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista és zenetanár, a műfajban híres Marsalis család feje. Ellis Marsalis Jr. a jazz 20. század végi újjáéledésének egyik kiemelkedő alakja volt.

Számos díjat, szakmai elismerést kapott, 2009-ben a NEA Jazz Masters Awardot, 2010-ben a rangos Downbeat Magazine kritikusainak szavazata alapján az év alt szaxofonosa díjat vehette át, 2013-ban német dzsesszdíjjal jutalmazták.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk