Lennie Niehaus dzsesszzenész, a Clint Eastwood-filmek zeneszerzője 90 éves korában hunyt el. Lánya otthonában, csütörtök este vesztette életét. 

Kalandos karrier

A több mint 60 éves zenei karriernek örvendő, 90 éves Lennie Niehaus dzsesszzenész csütörtökön vesztette életét lánya redlands-i otthonában, írja a Variety. Számos Clint Eastwood-film zeneszerzője volt.

Lennie Niehaus
Lennie Niehaus 90 Éves Korában Hunyt El / Fotó: William Claxton

Lennie Niehaus és Eastwood 1963-ban találkoztak először, majd a koreai háborúban is együtt szolgáltak, ami véget vetett Niehaus korábbi szaxofon-játékának. A hadseregben való szolgálat után Stan Kenton zenekarához csatlakozott, de hat önálló albumot is maga mögött hagyott. Az 1980-as években kezdett el Eastwooddal együtt dolgozni, ennek eredményeképp több filmjében is hallhatók Lennie Niehaus dallamai. Több mint 20 film során dolgoztak együtt, többek között a Millió dolláros bébi, a Tökéletes világ és a A szív hídjai is közös együttműködésük gyümölcse. Clint Eastwood egyébként május 31-én ünnepelte 90. születésnapját, a róla szóló portréről ebben a cikkben írtunk.

Zene az ereiben

Lennie Niehaus 1929-ben született St. Louis-ban egy orosz vonós-zenész fiaként, aki akkoriban némafilmeket vetítő mozikban játszott. Niehaus először gimnazista korában ismerkedett meg a komponálással, egyetemi évei alatt pedig dzsesszzenészként kereste a kenyérre valóját. Halálára nemcsak a zenevilág, de még élő hozzátartózói is emlékeznek, mint felesége, Patricia, lánya, Susan és unokái, Josh, valamint Emily. 

Elhunyt Bill Withers, a soul műfaj legendás alakja – ContextUs

Bill Withers, a széles körben ismert amerikai soul-énekes március 30-án hunyt el régebb óta tartó szívkomplikációk következtében, írja a The Guardian. Az előadó 81 évesen köszönt el tőlünk és adta fel a harcot betegségével szemben. Bill Withers legismertebb szerzeményei közé tartozik a Grandma’s Hands, a Lean on Me, a Happy Day vagy az Ain’t No Sunshine.

Az utóbbi időben számos tehetséges alkotótól és zenésztől kellett örökre elbúcsúznunk, mint a legtöbb lemezt eladó, guineai énekes Mory Kanté vagy Susan Rothenberg festőművész, aki 75 éves korában vesztette életét. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet