Meghalt Létay Vera Balázs Béla-díjas filmkritikus, a dramaturg.

Megjárta a szamárlétrát a Filmvilágnál

A Magyar Filmművészek Szövetsége tájékoztatása szerint az alkotót életének 85. évében, vasárnap hajnalban érte a halál.

Létay 1952 és 1957 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult dramaturgiát. 1957 és 1961 között a Mafilmnél dolgozott, 1961-től a Filmvilág munkatársa, szerkesztője, 1979-től 2010-ig főszerkesztője volt – olvasható a közleményben.

Nem temetőben helyezik örök nyugalomra

Mint írják, elismerései, kitüntetései közé tartozik többek között a Balázs Béla-díj (1986) és az Aranytoll (2004). Főbb művei közé sorolható az 1972-ben megjelent, tanulmányokat tartalmazó Igent és nemet mondani; az 1976-ban napvilágot látott színikritikákat tartalmazó Komédia; és társszerzője volt a 2006-ban megjelent Makk Károly című műnek.

Meghalt Fekete György belsőépítész, a nemzet művésze

Fekete Györgyöt szerdán érte a halál, az MMA közölte: mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti, tudatta a Magyar Művészeti Akadémia az MTI-vel. Az összegzés felidézi, hogy Fekete több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet vállalva dolgozott, és az MMA elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását szolgálta.

Létay temetésének nincs kitűzött időpontja, mivel végakarata szerint hamvait nem temetőben helyezik majd örök nyugalomra – áll az összegzésben.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet