Meghalt Luchita Hurtado venezuelai festőművész

A világhírű venezuelai festőművész, Luchita Hurtado 99 éves korában hunyt el.

Úgy érezte több életet is megélt

Nem csak a magyar képzőművészet vesztette el egyik kiválóságát, Sváby Lajos festőművész megrendítő halála után meghalt a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb venezuelai alakja, Luchita Hurtado is. Hurtado már egész fiatalon elkezdett festeni, mégis a hírnév viszonylag később következett be az életében.

Luchita Hurtado
Luchita Hurtado / Fotó: Oresti Tsonopoulos

„99 év nagyon hosszú idő ahhoz, hogy sok mindent megélj és teljesen más emberré válj. Harminc éves koromban voltam valaki. Hatvanévesen valaki mássá váltam. Most 99 évesen egy teljesen más személy vagyok” – árulta el a The Art Newspapernek adott interjúban Luchita Hurtado.

Luchita Hurtado festmeny
/ Kép: Luchita Hurtado

Luchita Hurtado 1974-ben tartotta az első önálló kiállítását Grandview One Gallery’s Woman’s Buildingben és közel negyven évet kellett várni a második előadásáig. 2016-ban egy kisebb kiállítást tartott a ’40-es és ’50es években készült rajzaiból és festményeiből a Los Angeles-i Park View Galériában. A Los Angeles Times egyik kritikusa szerint „már akkor multikulturális volt, mielőtt a multikulturalizmus divatba jött volna”.

A kozmikus egység foglalkoztatta művészetében

2018-ban volt a következő kiállítása a Hammer Múzeumban a ’60-as és 70-es években készült képeiből. Ezen festmények főleg önarcképek voltak, amelyeken a művésznő teste tájképként jelent meg. A Hauser & Wirth képviseletében egy nagyszabású, retrospektív kiállítást szervezetek számára I Live I Die I Will Be Reborn (Élek, Meghalok, Újjászületek) címmel, amelyet a világ számos pontján bemutattak, többek között Londonban, Los Angelesben is. A Mexikóba tervezett kiállítást a szeizmikus zajt is csökkentő koronavírus-világjárvány miatt el kellett halasztani, így ezt a művésznő már nem élhette meg.

„Festményeimmel meg kell próbálnom jobbá tenni a világot” – Pacita Abad előtt tisztelgett a Google

A női alkotók között nem ritkák az olyanok, akik a feminizmus élharcosai lettek Agnes Varda a filmművészet, míg Emma Amos a festészet területén harcolt a egyenjogúságért. Pacita Abad a Fülöp-szigeteken vált ismert alkotóvá és feminista aktivistává. Pacita Abad színes festményei gyakran hordoztak politikai és társadalmi üzenetet, a Google július 31-én a feminista művész előtt tisztelgett, írja a The Art Newspaper .

Hurtado 1920-ban született Caracas-ban, majd nyolcéves korában szüleivel New Yorkba költözött. Dolgozott New Yorkban, Mexikóvárosban és San Franciscóban. 1951-ben költözött Santa Monicába, ahol hátralévő életét töltötte. Habár az anyagi sikere viszonylag későn következett be, a művészvilág körein belül elismerték. Barátságot ápolt többek között a magyar vonatkozású Frida Kahlóval, Isamu Noguchival és Leonora Carringtonnal is.

A festőnő többször házasodott, harmadik férje az amerikai művész, Lee Mullican volt, akitől két fia született.

Hurtado témaválasztásai közül kiemelkedő szerephez jutott a dolgok kozmikus egységének ábrázolása. A kozmikus kíváncsiságát a festészetében nyolc évtizeden át számos művében megfestette.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mikor először láttam az űrből készített képet a Földről, akkor tudatosult bennem, milyen mértékben is vagyunk mindannyian összekapcsolódva. A Föld az én bolygóm, és mindenkivel együtt részese vagyok ennek a világnak. Ez az én házam, az otthonom, a lelkem itt él, földlakó vagyok. Arra jöttem rá, hogy haladok valamerre. Ez nem a halál, hanem egy határ, amelyen átlépünk. Nem gondolom, hogy képes leszek visszatérni és elmondani, de ha meg tudom tenni, akkor megtalálom az utat[/perfectpullquote]

– fejtette ki a festőnő.

Hurtado békésen lépte át ezt a határt Santa Monica-i otthonában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból