Meghalt Lucia Bose koronavírusban, az olasz neorealizmus filmcsillaga

Elhunyt 89 éves korában Spanyolországban Lucia Bose, az olasz neorealizmus ünnepelt filmcsillaga, aki Michelangelo Antonionival és Federico Fellinivel is forgatott.

Koronavírus okozhatta halálát

A színésznő halálhírét a fia, Miguel Bose spanyol énekes jelentette be a Twitteren. Az olasz lapok szerint Bose a spanyol Segovia tartománybeli Brievában hunyt el hétfőn, és halálát tüdőgyulladás okozta – számolt be róla a Deadline kedden. Az olasz Corriere Della Sera lap azt írja viszont, hogy koronavírus okozta halálát.

meghalt Lucia Bose koronavirus
Lucia Bose / Fotó: Getty Images

A Milánóból származó Boséra azt követően figyelt fel a világ, hogy 16 évesen, 1947-ben szépségkirálynőnek választották Olaszországban. Filmes pályafutása az olasz neorealista rendezőkkel kezdődött. 1950-ben dolgozott együtt először Antonionival az Egy szerelem története című filmen, majd 1953-ban a Hölgy kaméliák nélkül című drámát is vele forgatta. Szerepelt 1956-ban Luis Bunuel Hajnalodik című filmjében, Fellinivel pedig 1969-ben a Fellini-Satyricont forgatta.

Egy időre abbahagyta a filmezést

1956-ban házasodott össze Luis Miguel Dominguínnal, a híres spanyol torreádorral. Egy időre abbahagyta a filmezést, és családjának, három gyermekének szentelte életét. A hatvanas években azonban visszatért a filmvászonra. Férjétől 1967-ben vált el.

Meghalt koronavírusban Vittorio Gregotti, a 20. század kiemelkedő építésze

A világhírű építészt a milánói San Giuseppe kórházban ápolták, ahol vasárnap reggel hunyt el, írta a Corriere della Sera . 1974-ben alapított tervezőirodájának – Gregotti Associati International – leghíresebb munkái között a lisszaboni Belém Kulturális Központot, a 2007-ben épült aix-en-provence-i új operaházat vagy a milánói Bicocca-negyedet szokták említeni.

Pályafutása során több tucatnyi filmben játszott, utolsó filmjét, a One More Time című drámát 2013-ban mutatták be.

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból