Meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész, a 2016-ban meghalt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja.

Tekintélyes zeneszerzőcsalád

Lennie Niehaus után újabb kiváló zeneszezrő távozott. 93 éves korában meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész, írja az Origo az MTI-re hivatkozva. Ő volt a 2016-ban meghalt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja, a pármai Verdi-fesztivál jelenlegi igazgatójának, Roberto Abbado karmesternek az apja.

Meghalt Marcello Abbado Zongoramuvesz Zeneszerzo
Marcello Abbado Zeneszerző-Zongoraművész / Fotó: Wikimedia Commons

A tekintélyes milánói zeneszerzőcsaládból származó Marcello Abbado csütörtökön halt meg otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában, írja . Marcello, aki hét évvel volt idősebb világhírű dirigens öccsénél, Claudiónál, 1944-ben fejezte be zongoratanulmányait Gianandrea Gavazzeninál, és az 1940-es évek második felében kezdte meg hosszú zongoraművészi karrierjét, amelynek során a világ legrangosabb koncerttermeiben lépett fel, köztük a milánói Scalában vagy a bécsi Musikvereinban.

Ő alapította a milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenekart

Marcello Abbado többek közt Paul Hindemith német zeneszerzővel és Wolfgang Sawallish karmesterrel dolgozott együtt. A Bécsi Filharmonikusoknál ő dirigálta Mozartnak mind a 27 zongoraversenyét. Több mint két évtizeden át, 1973-tól 1996-ig irányította a milánói Verdi-konzervatóriumot, ugyanekkor tagja volt a La Scala operaház igazgatóságának. 1993-ban megalapította a Milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenekart, amelyet 1996-ig vezetett.

Meghalt Peter Thomas, az Őrjárat a kozmoszban filmzeneszerzője

A termékeny komponista halálának hírét fia, Philip Thomas közölte kedden a dpa-val, írja a német . A Magyar Televízióban 1968-ban hatalmas sikerrel bemutatott sorozat egyedi, jellegzetes stílusú zenei betéteit Peter Thomas sztereóban, jó minőségben rögzíttette annak ellenére, hogy csak egy mono hangcsatornás tévésorozathoz készültek.

Zeneszerzőként többek között balettet, zenés darabokat, zenekari és kamaraműveket komponált, ezeket olyan rangos kiadók publikálták, mint a Ricordi, a Curci, a Carish vagy a Suvini Zerboni.

Marcello Abbado plays Debussy: Ballade – Nocturne – Tarantelle Styrienne (26.02.62)

Marcello Abbado (1926 – 2020)

Zeneszerzést tanított a bolognai, pármai, piacenzai, a pesarói és a milánói konzervatóriumban, és számos különféle rangos zenei verseny zsűrijének volt a tagja.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet