Hallgatom Meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző

Meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző

Promóció

Meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész, a 2016-ban meghalt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja.

Tekintélyes zeneszerzőcsalád

Promóció
- Advertisement -

Lennie Niehaus után újabb kiváló zeneszezrő távozott. 93 éves korában meghalt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész, írja az Origo az MTI-re hivatkozva. Ő volt a 2016-ban meghalt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja, a pármai Verdi-fesztivál jelenlegi igazgatójának, Roberto Abbado karmesternek az apja.

Marcello Abbado zeneszerző-zongoraművész / Fotó: Wikimedia Commons

A tekintélyes milánói zeneszerzőcsaládból származó Marcello Abbado csütörtökön halt meg otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában, írja . Marcello, aki hét évvel volt idősebb világhírű dirigens öccsénél, Claudiónál, 1944-ben fejezte be zongoratanulmányait Gianandrea Gavazzeninál, és az 1940-es évek második felében kezdte meg hosszú zongoraművészi karrierjét, amelynek során a világ legrangosabb koncerttermeiben lépett fel, köztük a milánói Scalában vagy a bécsi Musikvereinban.

Ő alapította a milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenekart

Marcello Abbado többek közt Paul Hindemith német zeneszerzővel és Wolfgang Sawallish karmesterrel dolgozott együtt. A Bécsi Filharmonikusoknál ő dirigálta Mozartnak mind a 27 zongoraversenyét. Több mint két évtizeden át, 1973-tól 1996-ig irányította a milánói Verdi-konzervatóriumot, ugyanekkor tagja volt a La Scala operaház igazgatóságának. 1993-ban megalapította a Milánói Giuseppe Verdi Szimfonikus Zenekart, amelyet 1996-ig vezetett.

Meghalt Peter Thomas, az Őrjárat a kozmoszban filmzeneszerzője

A termékeny komponista halálának hírét fia, Philip Thomas közölte kedden a dpa-val, írja a német . A Magyar Televízióban 1968-ban hatalmas sikerrel bemutatott sorozat egyedi, jellegzetes stílusú zenei betéteit Peter Thomas sztereóban, jó minőségben rögzíttette annak ellenére, hogy csak egy mono hangcsatornás tévésorozathoz készültek.

Zeneszerzőként többek között balettet, zenés darabokat, zenekari és kamaraműveket komponált, ezeket olyan rangos kiadók publikálták, mint a Ricordi, a Curci, a Carish vagy a Suvini Zerboni.

Marcello Abbado plays Debussy: Ballade – Nocturne – Tarantelle Styrienne (26.02.62)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Zeneszerzést tanított a bolognai, pármai, piacenzai, a pesarói és a milánói konzervatóriumban, és számos különféle rangos zenei verseny zsűrijének volt a tagja.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3