Meghalt Michael Apted, a James Bond: A világ nem elég rendezője

A 79 éves Michael Apted brit filmrendező halálhírét az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) jelentette be: mint közölték, Apted családjának tájékoztatása szerint a rendező csütörtökön hunyt el.

A Simpson családba is bekerült Michael Apted

Egyik legizgalmasabb, évtizedeken átívelő filmes munkája az Up című dokumentumfilmsorozat volt, amelyben 14 különböző hátterű brit ember életét követte nyomon hét éves koruktól 63 éves korukig, írja a Variety. A projekt 1964-ben kezdődött a 7 Up! című dokumentumfilmmel, amelynek ötletgazdája a néhai kanadai filmes, Paul Almond volt. Michael Apted az első produkcióban kutatóként dolgozott, de hét évvel később már ő rendezte a következő epizódot, és ezután minden hetedik évben újra visszatért az interjúalanyokhoz.

Meghalt Michael Apted Filmrendezo Up James Bond A Vilag Nem Eleg
Michael Apted filmrendező / Fotó: Getty Images

Apted 2018-ban elmondta, hogy a dokumentumfilm-sorozattal a brit társadalom állapotát akarta bemutatni. Ha valaki egy bizonyos környezetbe született, nem volt esélye rá, hogy megvalósíthassa ambícióit. Mint hozzátette: nagy hatással volt az országra, mert olyan nyersen mutatta be a dolgokat, ahogy történtek.

A nagyszabású vállalkozással 2012-ben elnyerte a Peabody-díjat, és 2007-ben a Simpson család című rajzfilmsorozatba is bekerült. A sorozat utolsó epizódja, a 63 Up 2019-ben készült el.

Az Amerikai Filmakadémia kormányzója is volt

Apted 1941-ben középosztálybeli családban, Aylesburyben született. Ösztöndíjjal került Cambridge-be, ahol mások mellett John Cleese-vel is összebarátkozott. Pályafutását a Granada Televíziónál kezdte, többek között a Coronation Street című sorozaton dolgozott.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Játékfilmes bemutatkozását, a The Triple Echo című háborús drámát 1972-ben forgatta Oliver Reed és Glenda Jackson szereplésével. 1980-ban már az Egyesült Államokban rendezte A szénbányász lánya című zenés életrajzi filmet, amelyért Sissy Spacek elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. Apted ezt követően Kaliforniába költözött, ahol negyven évig készített filmeket és televíziós produkciókat.

Bár ő maga sohasem kapott Oscar-díjat, filmjeivel Sigourney Weaver (Gorillák a ködben) és Jodie Foster (Nell) is elnyerte az amerikai filmakadémia Oscar-szobrát.

Az amerikai filmakadémia pénteken Twitter-üzeneteben búcsúzott a rendezőtől, aki korábban a testületben kormányzóként is dolgozott, és 2003. és 2009. között ő volt a rendezői céh elnöke.

A 70 Up epizódot is el akarta készíteni

Számos műfajban rendezett, John Belushival forgatta az Amerikai románc című vígjátékot, William Hurttel a Gorkij Park című krimit, Hugh Grant és Gene Hackman közreműködésével a Halálos terápiát, Jennifer Lopezzel a Most már elég című drámát és Pierce Brosnannal A világ nem elég című James Bond-epizódot.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Taylor Hackford, aki Apted után átvette a rendezői céh vezetését, közleményében nagyszerű emberként, “csodálatos rendezőként” méltatta, akinél mindig lehetett számítani arra, hogy világos, átgondolt nézőpontot képvisel, amihez általában száraz szellemesség társult.

Meghalt Michael Apted Rendezo James Bond A Vileg Nem Eleg
Michael Apted filmrendező 1991-ben / Fotó: 20th Century Fox

Steven Soderbergh felidézte, hogy miközben Apted jelentős életművén dolgozott, rengeteget tett a rendezői céhért is, és másokat is arra ösztönzött, hogy kövessék a példáját.

Nem akart lassítani, tervei között szerepelt a 70 Up című epizód elkészítése is.

Addig akarom folytatni, amíg lehet

– mondta élete utolsó interjújában. A sors eddig engedte. Egy hónap múlva töltötte volna be a 80. életévét. 

Az elmúlt két év nem a James Bond évei voltak

Az elmúlt években több filmes hunyt el, akik ilyen vagy olyan formában köthető a James Bond-franchise-hoz. Tavaly áprilisban távozott az élők sorában Honor Blackman (1964-es Goldfinger), 2019 decemberében pedig az első francia Bond-lány, Claudine Auger, aki az 1965-ös Tűzgolyóban játszott.

A férfiak közül Michael Lonsdale hunyt el tavaly szeptember végén, aki az 1979-es Holdkelte című Bond-film főgonnoszát alakította. Novemberben pedig nem csak a Bond-filmek, de maga az ipar egyik legendája, Sean Connery távozott 90. életévében. Múlt héten pedig Tanya Roberts haláláról számoltunk be, aki Roger Moore oldalán játszott az 1985-ös Halálvágta filmben.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból