Meghalt a Taxisofőr operatőre, az Oscar-jelölt Michael Chapman

Meghalt Michael Chapman amerikai operatőr, aki olyan filmeket fényképezett, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és A szökevény. Utóbbi két filmért Oscar-díjra jelölték. 

A keresztapa kameramenjeként is dolgozott

Meghalt Michael Chapman Oscar-jelölt operatőr 84 éves korában, írja a VarietyChapman 1935-ben született New Yorkban, majd kameramanként dolgozott olyan klasszikus sikerfilmeken, mint a Férjek, A keresztapa és A cápa.

meghalt Michael Chapman operator
Michael Chapman, többek között a Taxisofőr operatőre / Fotó: Wikimedia

Operatőrként Martin Scorsese három filmjét fényképezte, ezek a Taxisofőr, a Dühönhő Bika és az Utolsó Valer című dokumentumfilm, valamint együtt dolgoztak Michal Jackson Bad című dalának videóklipjén is.

Michael Chapman on Taxi Driver (1976) and cinema of today

In this clip made for the Finnish film education website Ihmefilmi.fi, cinematographer Michael Chapman discusses cinema of today, his work on Taxi Driver (19…

Négy évtizedes pályája során olyan filmeket fényképezett még, mint a Testrablók támadása (1978), Az elveszett fiúk (1987), az Ovizsaru (1990), A szökevény (1993), a Legbelső félelem (1996), a Space Jam – Zűr az űrben (1996) és az Evolúció (2001). A Space Jam folytatása régóta terítéken van Hollywoodban, és tavaly júniusban már hivatalossá is vált. A főszereplő a kosárlabda-legenda, LeBrom James lesz, aki idén májusban csepegtetett némi információt is a filmről.

Magyar rendezővel dolgozott az utolsó munkáján

Rendezett is, például A tökéletes mozdulatokat Tom Cruise főszereplésével 1983-ban és a Daryl Hannah fémjelezte A barlangi medve népét 1986-ban.

Utolsó operatőri munkáját magyar rendezővel készítette, ez volt a 2007-es Híd Terabithia földjére Csupó Gábortól.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból