Meghalt Michel Piccoli, a valaha élt egyik legnagyobb francia színpadi és filmszínész. 95 éves volt.

Luis Bunuel A nap szépe filmjében is játszott

Michel Piccoli május 12-én hunyt el agyvérzésben, de halálát csak hétfőn jelentették be, írja a The Hollywood Reporter. Olyan filmek főszerepét játszotta, mint A megvetés Jean-Luc Godard rendezésében és Brigitte Bardot és a nagy német rendező, Fritz Lang főszereplésével, valamint A nap szépe Catherine Deneuve főszereplésével, Luis Buñuel filmjében.

Godard-nál játszott még a Passiójáték című filmben is, Buñuel pedig olyan filmekben rendezte még, mint a TejútA burzsoázia diszkrét bája és A szabadság fantomja.

Michel Piccoli A Nap Szepe
Catherine Deneuve És Piccoli A Nap Szépe Filmben / Fotó: Collection Christophel

Ismertebb filmjei még a Dillinger halott és A nagy zabálás – mindkettőt Marco Ferreri rendezte –, játszott Jean Renoirnál (Mulató a Montmartre-on, 1955), Jacques Rivette-nél A szép bajkeverőben 1991-ben, és Jean-Pierre Melville-nél az 1962-ben bemutatott Az árulóban, valamint Alfred Hitchcock Topáz című 1969-es alkotásában.

Ha egy filmben a szereplő tejet iszik, tudd, a rendező üzenni akar valamit

Egy filmben semmi sem történik céltalanul vagy véletlenül. Minden egyes kis részletnek jelentősége van. Ez a kijelentés különösen érvényes az ivós jelenetekre. A filmkészítők újabb tulajdonságokkal árnyalhatják a karaktereket az iváson keresztül. Egy szereplő kegyetlenségére azzal tudnak ráerősíteni például, hogy valamilyen töményt adnak a kezébe, mondjuk whiskey-t.

1980-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb színészének járó díját Marco Bellocchio Salto nel vuoto (Ugrás a semmibe) című filmjében nyújtott – az indoklás szerint – mélyreható, pszichológiai hitelességű alakításáért.

Majd’ 150 filmben vállalt szerepet

Piccoli 1925-ben született. Mivel 20 éven át játszotta Moliére Don Juanjának címszerepét, különböző színházakban (általában szolgáját, Sganarelle-t egy másik nagy színész, Claude Brasseur játszotta), nagyon sokan csak így hívták Piccolit: a nagyúr. És nem véletlenül, hiszen (bármennyire is közhelyes a kifejezés) eleganciája utánozhatatlan volt.

Közel 150 filmben szerepelt, és bár magát alapvetően baloldalinak tartotta, sohasem vett részt semmilyen politikai kampányban, ami a francia színészeknél egyébként szokatlan.

Azt mondta a Le Figarónak egyik születésnapi interjújában, hogy van politikai meggyőződése, de ezt nem adja oda nyilvánosan egyik pártnak sem. Legkedvesebb rendezője egyébként a francia filmművészet talán legismertebb jobboldali alkotója volt, Claude Sautet. Olyan halhatatlan filmjeiben játszott Piccoli, mint a Sátáni ötlet (a borzalmas magyar cím ellenére szívszorító drámáról van szó, az eredeti címe: Max és a hulladékszedők, a partnere Romy Schneider volt), Az élet dolgai (szintén Romy Schneiderrel), vagy a Vincent, Francois, Paul és a többiek (Yves Montand-nal és Gérard Depardieu-vel).

Meghalt Michel Piccoli
Michel Piccoli A Lear Királyban A Párizsi Odeon Színpadán / Fotó: Photo Noire

Utoljára 82 éves korában lépett színpadra. A párizsi Odeon külvárosi játszóhelyén Lear király volt, a hatalmát és erejét vesztett Shakespeare-hős. A kritikai fogadtatás szerint csodálatos alakítással búcsúzott a színpadtól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.