Meghalt Michel Piccoli, a valaha élt egyik legnagyobb francia színpadi és filmszínész. 95 éves volt.

Luis Bunuel A nap szépe filmjében is játszott

Michel Piccoli május 12-én hunyt el agyvérzésben, de halálát csak hétfőn jelentették be, írja a The Hollywood Reporter. Olyan filmek főszerepét játszotta, mint A megvetés Jean-Luc Godard rendezésében és Brigitte Bardot és a nagy német rendező, Fritz Lang főszereplésével, valamint A nap szépe Catherine Deneuve főszereplésével, Luis Buñuel filmjében.

Godard-nál játszott még a Passiójáték című filmben is, Buñuel pedig olyan filmekben rendezte még, mint a TejútA burzsoázia diszkrét bája és A szabadság fantomja.

Michel Piccoli A Nap Szepe
Catherine Deneuve És Piccoli A Nap Szépe Filmben / Fotó: Collection Christophel

Ismertebb filmjei még a Dillinger halott és A nagy zabálás – mindkettőt Marco Ferreri rendezte –, játszott Jean Renoirnál (Mulató a Montmartre-on, 1955), Jacques Rivette-nél A szép bajkeverőben 1991-ben, és Jean-Pierre Melville-nél az 1962-ben bemutatott Az árulóban, valamint Alfred Hitchcock Topáz című 1969-es alkotásában.

Ha egy filmben a szereplő tejet iszik, tudd, a rendező üzenni akar valamit

Egy filmben semmi sem történik céltalanul vagy véletlenül. Minden egyes kis részletnek jelentősége van. Ez a kijelentés különösen érvényes az ivós jelenetekre. A filmkészítők újabb tulajdonságokkal árnyalhatják a karaktereket az iváson keresztül. Egy szereplő kegyetlenségére azzal tudnak ráerősíteni például, hogy valamilyen töményt adnak a kezébe, mondjuk whiskey-t.

1980-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb színészének járó díját Marco Bellocchio Salto nel vuoto (Ugrás a semmibe) című filmjében nyújtott – az indoklás szerint – mélyreható, pszichológiai hitelességű alakításáért.

Majd’ 150 filmben vállalt szerepet

Piccoli 1925-ben született. Mivel 20 éven át játszotta Moliére Don Juanjának címszerepét, különböző színházakban (általában szolgáját, Sganarelle-t egy másik nagy színész, Claude Brasseur játszotta), nagyon sokan csak így hívták Piccolit: a nagyúr. És nem véletlenül, hiszen (bármennyire is közhelyes a kifejezés) eleganciája utánozhatatlan volt.

Közel 150 filmben szerepelt, és bár magát alapvetően baloldalinak tartotta, sohasem vett részt semmilyen politikai kampányban, ami a francia színészeknél egyébként szokatlan.

Azt mondta a Le Figarónak egyik születésnapi interjújában, hogy van politikai meggyőződése, de ezt nem adja oda nyilvánosan egyik pártnak sem. Legkedvesebb rendezője egyébként a francia filmművészet talán legismertebb jobboldali alkotója volt, Claude Sautet. Olyan halhatatlan filmjeiben játszott Piccoli, mint a Sátáni ötlet (a borzalmas magyar cím ellenére szívszorító drámáról van szó, az eredeti címe: Max és a hulladékszedők, a partnere Romy Schneider volt), Az élet dolgai (szintén Romy Schneiderrel), vagy a Vincent, Francois, Paul és a többiek (Yves Montand-nal és Gérard Depardieu-vel).

Meghalt Michel Piccoli
Michel Piccoli A Lear Királyban A Párizsi Odeon Színpadán / Fotó: Photo Noire

Utoljára 82 éves korában lépett színpadra. A párizsi Odeon külvárosi játszóhelyén Lear király volt, a hatalmát és erejét vesztett Shakespeare-hős. A kritikai fogadtatás szerint csodálatos alakítással búcsúzott a színpadtól.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet