Meghalt Mihály Tamás, az Omega zenekar basszusgitárosa

73. életévében meghalt Mihály Tamás, az Omega zenekar basszusgitárosa.

Néhány nappal Benkő László után

“Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük” – írta közösségi oldalán az Omega együttes szombat délután.

Mihály Tamás, az Omega zenekar basszusgitárosa / Fotó: MTI

A zenekar legendás alapítója, Benkő László kedden halt meg.

Nem akart beszélni betegségéről

Sajtóinformációk szerint Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros betegségét végig titkolta.

Az életműdíj talán azért fontos igazán, mert a híre a zenénket, az oláh cigány és ezzel együtt a magyar kultúrát olyan emberekhez is eljuttatja, akik erről korábban még csak nem is hallottak és nyitottá válnak iránta. Az elismerés talán más cigányegyütteseket is segíthet az előrejutásbansegíthet az előrejutásbansegíthet az

– erősítette meg Kóbor János, a zenekar frontembere a sajtóértesüléseket az Origónak. Hozzátette: “Először azt hittem, egy rossz vicc, hihetetlen volt. Úgy éreztem, nem lehet, hogy Laci után pár nappal ez történik.”

'67-ben csatlakozott az Omegához

Az első album dalainak többsége is az ő hangján hallható
Mihály Tamás 1947-ben született, zenész családból származott. Apja Mihály András, az operaház vezetője volt. Presser Gáborral a zenei konzervatórium gordonka szakán ismerkedett meg, ahol klasszikus zenét tanult és csellón játszott.

1967-ben csatlakozott az Omegához, előtte a Scampolo és a Non-Stop együttesekben játszott. Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt.

Omega - Spanyolgitár legenda.wmv

1969-es 10000 lépés című lemezről

Ezenkívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható.

2014-ben játszott utoljára az Omegával. Presser kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta – Molnár György mellett –, köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved.

Mihály 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő komponálta 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Mihály Tamást saját halottjának tekinti.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból