Meghalt koronavírusban Mohamed Melehi, az egyik legnevesebb marokkói képzőművész, a „színek királya”

Az absztrakt modernista festőművész, Mohamed Melehi nagy hatással volt a gyarmatosítás utáni Marokkó művészeti életére.

Pályafutása elején már kiállítása volt a MoMÁ-ban

84 éves korában koronavírusban elhunyt Marokkó egyik legkiválóbb képzőművésze, Mohamed Melehi, írja a The Art Newspaper.  Színes hullámmotívumaival ő honosította meg a modernista művészetet a gyarmatosítás utáni Marokkóban. Az észak-afrikai képzőművészet, formatervezés, fotózás és várostervezés, az absztrakt festészet egyik kiemelkedő alakja, a színek királya volt. 

Melehi Meghalt Kepzomuvesz
Mohamed Melehi / Fotó: Lawrie Shabibi Instagram

Melehi 1936-ban született Assilah-ban. A tétouan-i École des Beaux-Arts képzőművészeti iskolában végzett 1955-ben, majd az 1960-as évek elején a New York-i Columbia Egyetemen tanult két évig. 1963-ban munkáiból kiállítást rendeztek a világ egyik legjelentősebb múzeumában, a New York-i Museum of Modern Artban. Melehi ekkoriban fordult a hagyományos marokkói művészet felé, elsősorban abból merített ihletet, és merészebb színeket kezdett használni. 

Tanári és „street artos” tevékenysége is jelentős

A ’60-as évek végén a casablancai művészeti iskola egyik legnevesebb tanárának számított, ahol 1964-69 között tanított. A marokkói hagyományokat és az absztrakt festészetet helyezte előtérbe az oktatásban is. 1969-ben részt vett a modern arab művészet egyik legfontosabb eseményén, a marrakech-i Jma el-Fna téren rendezett stabadtéri kiállításon.

 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Kormánykritikus hangot ütöttünk meg. A munkáink egy héten keresztül kint álltak a téren a tűző napon és a szélben. Ideológiai üzenetnek szántuk a művészet lehetséges szerepéről” – nyilatkozta tavaly Melehi a The Guardiannek

A Tate Modern nemzetközi művészeti kurátora szerint Farid Belkahiával és Mohammed Chabâával ahhoz az avantgárd csoporthoz tartozott, amely alapjaiban kérdőjelezte meg a kozmopolita absztrakciót és a művészetpedagógiát a gyarmatosítás utáni Afrikában. A marokkói modernista irányzat nagy hatású alakjának 1970-ben készített Casa című festményét két éve megvásárolta a Tate. 

 

1978-ban Melehi is részt vett az Asilah művészeti fesztivál megalapításában. A tengerparti város közterei azóta is híresek Melehi vibráló falfestményeiről. Az 1980-as években domborműveket, freskókat készített és szállodai bútorokat is tervezett. 

Idén több ismert művész is elhunyt koronavírus-fertőzésben, többek között Trini Lopez, Vittorio Gregotti és Luis Sepúlveda

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból