Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerekesztő 71. életévében, január 4-én elhunyt.

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1971–1977 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre járt, majd fővárosi (Radnóti Miklós Színház) és vidéki (Pécsi Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház, szolnoki Szigligeti Színház) színházaknál dolgozott dramaturgként 1977 és 1988 között – írja168.

Dolgozott az Interpress magazin szerkesztőjeként, az IPC Könyvkiadó munkatársaként, majd a Magvető Kiadó igazgatója volt 1995 és 2015 között.

Szélesebb körű ismertséget szerzett, miután 2017-ben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében alakította a férfi főszerepet. 

„Mikor eldőlt, hogy Enyedi Ildikó nekem akarja adni a szerepet, részt vettem a többi szereplő kiválasztásában is, hogy lássuk, hogyan illeszkedünk egymáshoz. Szokatlan, de nagyon jó élmény volt. Sok emberrel, akiket azelőtt ismertem, most teljesen más körülmények között találkoztam. Leültünk és összemondtuk azt a másfél oldalas jelenetet, amit a rendező kiválasztott. Nekik játszaniuk kellett, én pedig csak csináltam, amit azt gondoltam, hogy csinálnom kell, hiszen én nem vagyok színész. Katartikus tapasztalat volt teljesen szokatlan szerepből belenézni az ismerősök szemébe” – nyilatkozta a film bemutatója után.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet