Meghalt a Budapest Pride elnöke, Nagy Szilvia

Elhunyt Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke, írják a rendezvény honlapján. Nagy Szilvia a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítványt vezette.

“Kötelességed, hogy a lehető legteljesebb önmagad légy, hogy kifejezd azt, aki vagy”

Meghalt Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke, a Szivárvány Misszió Alapítvány vezetője.

nagy szilvia pride meghalt budapest pride 2019
Nagy Szilvia

“Hogyan tudja 12 ember önkéntes munkában, munkaidő utáni találkozókkal megszervezni a Felvonulást és az egyhónapos Fesztivált? Hogyan tud ez a csapat év közben emellett kampányokat szervezni, vidékre kitelepülni, közösségszervező munkát folytatni és menedzselni a közel 300 önkéntest? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Nagy Szilvi, amikor egy emberileg fenntartható civil szervezetet épített” – fogalmaz a közlemény.

Munkája során szívesen idézett Marshall Ganztól, aki a Harvardon tanít közösségszervezést:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy vállalod a felelősséget azért, hogy másokat egy közös cél elérésére ösztönzöl, bizonytalan és kétségekkel teli időkben.[/perfectpullquote]

Nagy a munkáját arra az alapra helyezte, hogy egy ügyet az érintettek tudnak legjobban képviselni, és egy kisebbségi csoport emancipációjának fontos lépése, amikor a kisebbség megszervezi a saját érdekképviseletét. Sokszor emlékeztetett, hogy “bármit mondanak mások, neked az a dolgod, sőt, kötelességed, hogy a lehető legteljesebb önmagad légy, hogy kifejezd azt, aki vagy.”

A rendőrség nem tud lépést tartani a Budapest Pride fejlődésével?

Hiába az új gyülekezési törvény, amit előremutatónak szántak, a rendőrségnek mégis teret adhat hatalmas visszalépésekre. A BRFK múlt héten korlátozó határozatot hozott azért, hogy a Budapest Pride Felvonulást újra csak teljes lezárás mellett lehessen megtartani. budapest pride 2019, pride felvonulás 2019

Nagy Szilvia 1977-ben Miskolcon született. Amerikanisztika szakos bölcsészként végzett az ELTE-n 2002-ben, majd honlapkészítőként, grafikusként és dj-ként dolgozott. Később az Egyesült Államokban közösségszervezői képesítést szerzett. 1999-ben a Flamingó kör (a mai Szimpozion Klub elődje) egyik alapítója és vezetője, 2003-tól pedig az Ösztrosokk leszbikus bulisorozat alapítója, szervezője lett.

Először a szervezet filmfesztiválján dolgozott

Nagy 2007-től szervezet a Budapest Pride-ot, ahol először a szervezet Filmfesztiválján dolgozott, 2013-től pedig a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnökévé választották. 2016-ban az LMBTQ közösségért végzett kiemelkedő munkájáért elnyerte a Háttér-díjat, 2019-ben pedig a LIFT-díjat.

Nagyot 2016-ban rákkal diagnosztizálták. A betegségről nyíltan és őszintén beszélt, mert nem akarta, hogy a rák elszigetelje a közösségétől és a barátaitól – olvasható a közleményben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból