Meghalt Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja

Életének 94. évében meghalt Orosz Lujza színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja – adta hírül honlapján vasárnap a színház.

1992-től az intézmény örökös tagja

Orosz Lujza 1926. december 19-én született a szilágysági Krasznahorváton. 1950-ben végzett a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. 1948-tól az 1977-ben történt nyugdíjba vonulásáig a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja volt, de a kilencvenes években is játszott még szerepeket a kolozsvári színházban. 1992-ben lett az intézmény örökös tagja.

Meghalt Orosz Lujza Szinesz
Orosz Lujza Színésznő / Fotó: Rohonyi D. Iván

Játékát rendkívüli szuggesztivitás és közvetlenség jellemezte. Számos felejthetetlen alakítás fűződik nevéhez: volt Gertrudis a Bánk bánban, az Éj királynője a Csongor és Tündében, Hekabé a Trójai nőkben, Tarnóczyné az Özvegy és leányában, Olga a Három nővérben, a Családanya a Buszmegállóban és Spiró György Csirkefejének csodálatos Öregasszonya.

Saját halottjának tekinti a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Színházi szerepei mellett megannyi filmszerepet is játszott, és a Kolozsvári Rádió munkatársaként is dolgozott, ugyanakkor beszédtechnikát tanított a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, majd a Gheorghe Dima Zeneakadémián.

Orosz Lujza 90 éves

December 3-án ünnepli 90-dik születésnapját az erdélyi színjátszás egyik legmeghatározóbb személyisége, Orosz Lujza. Hanák Gábor 1997 és 2005 között sokalkal…

Orosz Lujza kimagasló színészi munkáját több díjjal is jutalmazták: 1992-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület neki ítélte oda a Poór Lili-díjat, 1994-ben életműdíjat kapott a Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, szintén 1994-ben kapta meg az Erzsébet-díjat, legutóbb, 2016-ban a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) tüntette ki életműdíjjal.

Meghalt Csurka László Jászai Mari-díjas színművész-rendező

A színművész halálhírét fia, Csurka Gergely közölte szerdán Facebook-oldalán. Csurka László 1936. január 21-én született Budapesten. Édesapja Csurka Péter (1894-1964) író, édesanyja Bodnár Erzsébet, bátyja az író-politikus Csurka István (1934-2012) – olvasható a művészről a Nemzeti Színház honlapján. Öccsét nemrég emelték meg a DIA digitális könyvtár posztumusz tagjai közé.

Orosz Lujzát a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját halottjának tekinti – közölte a társulat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból