Meghalt 82 éves korában Peter Beard neves amerikai természetfotós, aki hírnevét leginkább az afrikai vadont megörökítő képeinek köszönheti.

Egy hónap után találták meg holttestét

Peter Beard eltűnését majdnem egy hónappal ezelőtt jelentette be családja. Holttestét vasárnap találták meg Long Island-i otthona közelében, az erdőben.

“Ott halt meg, ahol élt, azaz a természetben” – írta családja a művész weboldalán vasárnap éjszaka. A hajdan felfedező, kalandor és playboy hírében álló fotósnál az elmúlt években demencia alakult ki, és legalább egy alkalommal agyvérzésen esett át.
Családja megerősítette, hogy a vasárnap a montauki Camp State Parkban talált holttest Beardé.

Meghalt Peter Beard Termeszetfotos
Peter Beard Természetfotós / Fotó :Jerome Delay / Getty Images

Ugyan orvosszakértői vizsgálat még nem történt, de az East Hampton-i rendőrség képviselője hétfőn elmondta, hogy “meglehetősen biztos benne, hogy Beard az”. A rendőrtiszt azt is hozzátette, hogy öngyilkosságra, idegenkezűségre nem gyanakszanak.
A művész leghíresebb képeit Afrikában készítette, Kenyában.

A fal, amit mi kerítésnek hívunk – Hajdú D. Andrásé a Magyar Sajtófotó fődíja

Csütörtökön nyílt volna az idei pályázat legjobb munkáit bemutató kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol az ünnepélyes díjátadót is megtartották volna – emlékeztetett a honlapra a szervezők által csütörtökön feltöltött videóban Szlukovényi Tamás, a pályázat zsűrielnöke. A videóban Ron Haviv, a zsűri tagja bejelentette: idén Hajdú D.

Legismertebb műve az 1965-ben megjelent The End of the Game, amely Afrika szépségét és romantikáját, egyben veszélyeztetett vadjainak tragédiáját dokumentálta. Divatmagazinoknak is dolgozott, modelleket fotózott, több híres manökennel volt viszonya, egyikükkel, Cheryl Tiegsszel egy ideig házasok is voltak – írta a New York Times.

Több legendás művész barátja volt

Barátja volt Andy Warhol, Truman Capote, Salvador Dalí és a Rolling Stones tagjai is. Beard jómódú manhattani családba született 1938-ban. A Yale Egyetemen tanult, többek között művészettörténetet.

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról Tehetsége számos művészeti ágban kibontakozott Andy Warhol számos művészeti ágban kipróbálta tehetségét, de polikromatikus képeivel vált leginkább ismerté. Művészetére főképp a merészség, a kortárs képek, az élénk színek és a tömeg-kulturális hatása volt jellemző.

Az egyetem után Dániába utazott, ahol portrét készített Karen Blixenről, akinek Isak Dinesen álnéven írt visszaemlékezései Távol Afrikától címmel jelentek meg.

Peter Beard Lou Reed
Beard (B) Lou Reeddel New Yorkban / Fotó: Getty Images

A fotós később Blixen egykori afrikai kávéültetvénye mellett vásárolt telket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk