Meghalt Peter Green, a Fleetwood Mac együttes legendás gitárosa és társalapítója.

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnoka tagja

Meghalt Peter Green, a Fleetwood Mac zenekar alapítója, írja a BBC. A 73 éves zenész halálát szombaton közleményben jelentette be a családja. A brit blues rock-gitáros és dalszerző a Fleetwood Mac együttes további nyolc tagjával együtt 1998-ban került be a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába. Az együttes leghíresebb dalai közé tartozik az Albatross és a Black Magic Woman.

Meghalt Peter Green Fleetwood Zenekar
Peter Green Gitáros (Jobbra) És John Mcvie Basszusgitáros (Balra), A Fleetwood Mac Brit Zenekar Tagjai A Londoni Royal Albert Hallban, Próbán 1969. Április 22-Én / Fotó: Michael Putland / Getty Images

Peter Green 1946-ban született Londonban, zsidó munkás családban. Gyermekkorától vonzotta a zene, nagy rajongója volt az olyan amerikai blues-zenészeknek, mint B. B. King és Muddy Waters. 11 évesen kezdett gitározni, és 15 évesen már professzionális színvonalon játszott a hangszeren. Egy instrumentális bandával, Peter B. Looners együttesével állt először színpadra, majd a Bluesbakers együttesben vette át példaképe, Eric Clapton helyét.

Az Albatross-szal lettek ismertek

Green a Bluesbakers tagjaival és John McVie-vel együtt alakította meg a Fleetwood Mac együttest 1967-ben Londonban.

Az Albatross című szám, amelyet Green komponált, a banda első nagy sikere lett 1968-69-ben, és rögtön a brit zenei szcéna élvonalába repítette őket. A gyors sikernek azonban megvolt az ára, Green a médiafelhajtástól kábítószerrel próbált menekülni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legrosszabb, ami életemben történt velem a drogozás, a legjobb pedig, amikor a toplista csúcsára értünk [/perfectpullquote]

– idézte fel később.

Fleetwood Mac-Albatros

Oldie von 1969 der britisch-amerikanischen Rockband

Green 1970-ben vált meg az együttestől a kábítószerek okozta skizofréniája miatt. Hosszú ideig kezelték mentális problémái miatt. A hetvenes években szinte teljesen eltűnt a zenei életből, mint erről később elmondta: sokáig élt az utcán és egy izraeli kibucban.
A Fleetwood Mac új felállásban közben újabb sikereket ért el, Rumours című 1977-es albumukból világszerte több mint 40 millió példány fogyott.

Green szólóban folytatta pályafutását, majd 1996-ban egy új együttessel futott be ismét igazán. A Peter Green Splinter Groupnak számos lemeze jelent meg, míg 2004-ben fel nem oszlottak.

A szakértők már életében a blues igazi legendájának tartották, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású gitárosaként beszéltek róla.

Néhány napja Peter Smith, a Cardiacs zenekar, egy másik brit legenda hunyt el.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet