A svájci Luganóban vasárnap 94 évesen meghalt Peter Thomas német filmzeneszerző, többek között az első német sci-fi tévéfilmsorozat, az 1966-os Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai főcímzenéjének alkotója.

Fia közölte halálhírét

A termékeny komponista halálának hírét fia, Philip Thomas közölte kedden a dpa-val, írja a német BNN.

A Magyar Televízióban 1968-ban hatalmas sikerrel bemutatott sorozat egyedi, jellegzetes stílusú zenei betéteit Peter Thomas sztereóban, jó minőségben rögzíttette annak ellenére, hogy csak egy mono hangcsatornás tévésorozathoz készültek. Ennek köszönhetően a sorozat sikere után a zene megjelenhetett hanglemezen és kislemezen is, nemrég pedig CD-n, és a 2003-as moziváltozatban is az eredeti felvétel hallható.

Meghalt Peter Thomas Filmzeneszerzo Orjarat A Kozmoszban
Peter Thomas Filmzeneszerző

Thomas zenét komponált olyan sikeres német krimisorozatok számára is, mint a Derrick, a Der Kommissar (A felügyelő) vagy a Der Alte (Az Öreg), 2000-ben Diana hercegnőről vitt színpadra musicalt német színházakban. 2009-ben Thomas elnyerte a Gema német zeneforgalmazói szövetség első életműdíját. 

Bárokban dolgozott a második világháború után

A zeneszerző 1925. december 1-jén született, és Berlinben nőtt fel. A második világháború után zongoristaként talált munkát bárokban a megosztott városban.

Peter Thomas Filmzeneszerzo
Thomas A Német Rapperrel, Ich-Zwerggel / Fotó: Keystone / Bmg / Promotion Services

1953-ban letette az egyetemi diplomát több zenei szakon, tanulmányai után előbb egy rádiózenekar számára komponált műveket, 1958-től a televíziónak dolgozott. A film világán kívül több között Daisy Door, Harald Juhnke vagy Senta Berger számára szerzett slágereket.

Raumpatrouille Orion und Edgar Wallace: Komponist PETER THOMAS ist tot (ein Kurz-Portrait)

Ein Kurz-Portrait über Peter Thomas, dem Kult-Komponisten, der mit seinen Soundtracks (Edgar Wallace, Jerry Cotton Filme u.v.a.) die gesamte Musikbranche rev…

Thomas felesége, Cordula Thomas színésznő, később újságíró 2017-ben halt meg 90 évesen.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet