Meghalt Phil Spector, az egyik legnagyobb hatású zenei producer

81 éves korában meghalt Phil Spector zenei producer, akit minden idők egyik legnagyobb hatású popzenei producereként tartanak számon.

Szombaton vesztette életét

A producer halálát hivatalosan is megerősítették, sajtóértesülések szerint a háttérben koronavírusos megbetegedés állt, írja a BBC.

meghalt phil spector zenei producer borton gyilkossag
Phil Spector zenei prodicer a 2005-ös, Los Angeles-i tárgyalásán / Fotó: Damian Dovarganes / AP

Spectort egy hónapja diagnosztizálták a betegséggel, és az állapota miatt kórházba is szállították. Sikerült stabilizálni az állapotát annyira, hogy visszavigyék a börtönbe, de itt újra romlott az állapota, és hiába vitték kórházba megint, szombaton életét vesztette.

Mint ismert, 2009 óta börtönben ült Lana Clarkson színésznő meggyilkolása miatt, amelyért 19 évet kapott. Clarksont 2003-ban ölte meg.

Spector igyekezett mindig egyedi lenni

Phil Spector karrierje csúcsán, a hatvanas évek első felében több mint huszonöt top 40-es sláger producere, szerzője vagy társszerzője volt. Spector a zeneiparban először nem csak producerként, hanem kreatív igazgatóként is tevékenykedett, és abban is egyedinek számított, hogy korábban sosem látott kontrollja volt a hangfelvételi munka minden egyes fázisában.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Spectornak nagy szerepe volt az art rock fejlődésében, és olyan műfajok felemelkedését inspirálta, mint a dreampop,a shoegaze és a noise. Ez utóbbit főleg az általa kifejlesztett hangrögzítési formulának, az ún. „wall of soundnak” köszönhette, amely szokatlanul sok, és sokféle hangszerrel operálva a megszokottnál jóval zajosabb, grandiózusabb, túlvezérelt hangzáshoz vezetett. 

Phil Spector's Wall Of Sound

The Crystals - Da Doo Ron RonThe Ronettes - Be My BabyTwo great performances with reminiscences from Larry Levine and Stan Ross, Jeff Barry who co-wrote both...

Ezt a hangzást később többek közt Bruce Springsteen és a Beach Boys is magáévá tette.

Grammy-díjas dal producere volt Phil Spector

A producer híres zenekarai közé tartozott az 1960-as években a The Ronettes és a The Crystals, később pedig ugyanilyen sikeresen dolgozott együtt olyan előadókkal, mint Ike és Tina Turner, John Lennon vagy a Ramones. Ő volt a The Beatles 1970-es Let It Be című albumának, illetve George Harrison és barátai Grammy-díjas The Concert for Bangladesh című 1971-es koncertlemezének producere is. 

The Concert for Bangladesh, August 1, 1971

On this day in 1971, George Harrison and Ravi Shankar staged two concerts at New York's Madison Square Garden that brought together a star-studded cast of mu...

Spectort 1989-ben beiktatták a Rock and Roll Dicsőségek Csarnokába, 1997-ben pedig a Dalszerzők Dicsőségek Csarnokába is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból