Elhunyt Reigl Judit, aki haláláig a legkeresettebb magyar művész volt

Kilencvenhét éves korában pénteken meghalt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész – tudatta a Kalman Maklary Fine Arts az MTI-vel.

Emléke alkotásain keresztül mindig élni fog

A Kalman Maklary Fine Arts galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg Reigl Judit festőművész, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Talán a legsikeresebb és legjobban rajongott magyar származású kortárs művészt vesztettük el, akinek emléke alkotásain keresztül mindig élni fog[/perfectpullquote]

– fogalmaztak.

Meghalt Reigl Judit Festomuvesz Halala
Reigl Judit Otthonában Az Autóstop Ferrara És Ravenna Ferrara Között Című Festményével / Fotó: Catherine Panchout / Sygma / Getty Images

Kiemelték, hogy művei a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban megtalálhatóak, köztük New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

A legkeresettebb élő magyar művészek élén

2018 októberében a Virág Judit Galéria árverésén a Broyage du vide (A semmi szétzúzása) című, 1954-ben festett vászna 65 millió forintért kelt el, ezzel a legmagasabb áron eladott élő művész által készített alkotás lett a magyar műkereskedelmi piacon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#301 Ki nézte a Morning Showt? És figyelte magát a történetet, plusz kb megbabonázva azt, ahogy ez a sorozat, minden dialógusa, jelenete, zenéje, színésze, tempója tökéletes? Az első rész legelején könnyen tartottam el magamtól, kicsit direktnek láttam, ez kb 10 percig tartott, onnan ellenállás nélkül átmentem rajongóba. Függőbe, lehet ez pontosabb. Mikor az amúgy is érdekes napodat tovább aranyozza a tudat, aaaaaah, mmmmmm, este új rész jön. Aztán, hogy hogyan tolhatnád kijjebb a végét, húzhatnád az időt, hogy még kitartson a 10 epizód. Egészen tegnap estig tudtam, és a finálé: atyaúristen. Az egész sorozat elképesztő feszesen, feszülten, komplexen fut a szálakon, de ahogy ezek a zárásban találkoznak, és külön drámákban csúcsosodnak, majd összeadódva szétrobbannak, ezekre a zenékre, ennyi emberismerettel, ennyi igazságérzettel az katartikus. Mint egy nagyopera vége, amit 5000 emberrel élsz át, csak itt egyedül ülök a laptopommal és mégis, totálisan magával ragadó és katartikus. Ez egy 1956-os Reigl Judit festmény, a Robbanás, ha állsz előtte, valóban érzed az elképesztő energiáit összecsapni. Reigl Párizsban él, 96 éves – mondtam már, hogy megtalálni a hivatást, ami egy életen át érdekel, szerintem hosszúvá is teszi azt a jó életet? – ma ő a nemzetközi piacokon legdrágább, élő, magyar származású festő. Szóval ki látta a sorozatot? #eszembejutotterrôlegykép #mindennapraegymû #301 #reigljudit #juditreigl #robbanás #themorningshow #wow #appletv #perfection #reesewitherspoon #jenniferaniston

Winkler Nóra (@nora.winkler) által megosztott bejegyzés,

Két hónappal később, 2018 decemberében a Kieselbach Galéria aukcióján az 1956-ban festett Robbanás ott 60 millió forintért kelt el.

Reigl Judit volt az egyetlen élő művész, aki fel tudott kerülni a Magyarországon 30 millió forint felett leütött művek alkotóinak listájára.

15 éve nyílt meg első magyarországi önálló kiállítása

Reigl Judit 1923. május 1-jén született Kapuváron, 1941-45 között a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa, 1946-48-ban a római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt. 1950-ben elhagyta Magyarországot, és Párizsban telepedett le. 1963-tól Marcoussis-ban (Ile-de-France régió) élt.

Klasszikus festészeti műfajokat példázó korai műveit erőteljes, tónusos festésmód jellemzi. Párizsi letelepedését követően fantasztikus lényekkel teli, szürreális, figuratív kompozíciókon dolgozott. 1951-1954 között készült nagyméretű művei a szürrealista “automatikus írás” módszerét használták. 1954-ben első párizsi kiállítását André Breton francia szürrealista költő nyitotta meg, de később szakított Bretonnal. Az 1980-as évek második felétől festészetében a finom és a monumentális viszonya vált dominánssá. A kilencvenes években újra visszatért a figuratív ábrázoláshoz.

Hantai Simon mellett a világ vezető múzeumai a szürrealizmusból induló és az absztrakció új útjait kereső művészként tartják számon.

Magyarországon 2005-ben nyílt először önálló kiállítása a Műcsarnokban. 2010-ben Debrecenben életművét bemutató, mintegy száz festményből álló tárlatot rendeztek. 2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum adott otthont Űr és extázis című életmű-kiállításának. 2018 novemberében A Fekete is egy Szín címmel a Kalman Maklary Fine Arts galériában fekete-fehér kollázsait, tus papírmunkáit és olajfestményeit mutatták be.

Reigl Judit Ur Ex
Reigl Judit: Űr És Extázis

A Kossuth-díjjal 2011-ben tüntették ki az európai absztrakt expresszionista művészet képviselőjeként világszerte számon tartott művészi munkásságáért, művészi életútja elismeréseként.

Mint a Kalman Maklary Fine Arts közleménye felidézi, 1964-ben elnyerte a Guggenheim Nemzetközi Díjat, 1967-68-ban a Carnegie-díjat, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, 2016-ban a francia kormány a Művészetek és Irodalom Érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki. Riegl volt az egyik első, aki megkapta a Franciaországban 2017-ben kifejezetten női művészeknek alapított AWARE díjat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból