Május 21-én, 59 éves korában vesebetegségben meghalt Robert „Bobby Digital” Dixon, jamaikai zenei producer.

Hátrányos helyzetből a slágerlisták élére

Ismét gyászol a zenei világ. Little Richard, Betty Wright és Jimmy Cobb közelmúltbeli halála után ezúttal Robert “Bobby Digital” Dixon távozott, írja a The Guardian.

Bobby Digital Dixon Meghalt
Robert “Bobby Digital” Dixon / Fotó: David Katz

Dixon több alkalommal is megújította a kortárs reggae zenét, és jelentős nemzetközi sikereket ért el olyan előadókkal, mint Shabba Ranks, Garnett Silk, Sizzla Kalonji és a Morgan Heritage. Őt tekintik a ’90-es évek elején Dél-Amerikát meghódító reggaeton egyik atyjának.

Meghalt Ezio Bosso karmester súlyos betegségben

A zenész bolognai otthonában hunyt el pénteken, felesége és kutyái álltak ágya mellett – írta több olasz lap is. Halálát rákos daganat okozta, évek óta kezelés alatt állt, a terápiák miatt időről időre vissza kellett vonulnia. Emellett neurodegeneratív betegségben szenvedett 2011 óta, mely kerekesszékbe kényszerítette, tavaly óta már zongorázni sem tudott.

Dixon 1961-ben született Kingstonban, hátrányos helyzetű családba. Műszerész végzettségével kezdetben rádiókat és tévéket javított testvére boltjában. Mivel a zene gyerekkorától szenvedélye volt, barátjával, Michael Jemisonnal megalkottak egy hangrendszert a ’80-as évek elején. Jemison helyi előadók producereként tevékenykedett, így az ő révén került kapcsolatba a zenei stúdiókkal. Az egyik így megismert producer, a slágergyáros Bunny „Striker” Lee adta neki a Digital becenevet a digitális hangrögzítés területén szerzett kiemelkedő ismereteinek köszönhetően.

Morgan Heritage – Tell Me How Come

off the full circle album

Dixon volt az egyik producere Wayne Smith úttörő albumának, az Under Mi Sleng Tengnek, amely gyökeresen megváltoztatta a jamaikai popzenét azzal, hogy a hangsúlyt a mesterségesen előállított zenei alapra helyezte. Olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Tenor Saw, Cocoa Tea, Frankie Paul, Admiral Bailey, Super Cat és Chaka Demus, aminek köszönhetően Jamaika egyik legkeresettebb zenei producere lett. Hamarosan megnyithatta saját stúdióját, a Digital B-t.

Nemzetközi sikerek

Shabba Ranks-szel érte el első nemzetközi sikereit, aki Peenie Peenie, Just Reality és Wicked in Bed című slágerei révén szupersztár lett, olyannyira, hogy az As Raw as Ever (1992) valamint az X-tra Naked (1993) lemezeivel Grammy-díjat nyert.

Meghalt Udvaros Béla rendező-színházigazgató, Udvaros Dorottya apja

Udvaros Béla idén januárban még családja körében ünnepelte kilencvenötödik születésnapját. Csütörtök hajnalban békésen, álmában hunyt el, szerettei mindvégig mellette voltak – olvasható a Udvaros Dorottya közleményben, amely szerint Udvaros Bélá t a Magyarországi Evangélikus Egyház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Udvaros 1925.

Dixon következő felfedezettje Garnett Silk, akivel a dance-es hangzás után visszatért a gyökerekhez. Első lemezén, az It’s Growingon (1992) már érezhető is az akusztikus hangszerek dominanciája. Az összkép egy széleskörű zenei palettát mutatott, amely a régi, klasszikus reggae-t és a jövőbeli új stílusokat ötvözi.

It’s Growing

Provided to YouTube by VP Records It’s Growing · Garnet Silk It’s Growing ℗ 2005 VP Music Group, Inc. Composer, Writer: Anthony Rochester Composer, Writer: B…

A New Yorki-i Morgan Heritage-dzsel 1997-ben kezdődött az a hosszútávú együttműködés, amely számos nagyszerű lemezt eredményezett, és Dixon közreműködésével a 2000-es évek legsikeresebb reggae-csapatává tette az együttest.

Bár Dixon munkatempója az utóbbi évtizedben jelentősen elmaradt a korábbi évektől, továbbra is jelentős producer maradt. Gyászolja felesége, Merva, három gyermeke, két unokája és testvérei.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet