Életének 89. évében meghalt Rolf Hochhuth német drámaíró, A katonák és A helytartó szerzője.

A helytartó hozta el számára az ismertséget

A halálhírt a kiadója tudatta – írja az Origo a France24 cikkére hivatkozva. Rolf Hochhuth az 1963-ban bemutatott A helytartó című drámájával lett ismert, amiben a katolikus egyház felelősségét veti fel a holokauszt idején. E szerint XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról, de nem tett semmit, hogy azt megakadályozza. A darabot botrány követte, sokan vallásgyalázással vádolták az írót.

Meghalt Rolf Hochhuth Dramairo A Katonak A Helytarto
Rolf Hochhuth Drámaíró / Fotó: Hendrik Schmidt

A darabból 2002-ben Costa-Gavras francia-görög rendező készített filmet, amit Ámen címen mutattak be. A film szintén a katolikus egyház erkölcsi felelősségét firtatja. A művek túl azon, hogy vitát generáltak, lehetőséget adtak arra is, hogy párbeszédet indítsanak Németországban az egyház náci Németországban betöltött szerepéről.

Kritizálta a német városok értelmetlen elpusztítását

A holokausztot sohasem szabad elfelejteni és megbocsájtani – mondta egyszer a német drámaíró.

Rolf Hochhuth könyvkereskedőnek tanult, ezután kiadói lektorként dolgozott. Kisepikai munkák után írta meg A helytartó című dokumentarista drámáját, ami azonnal világhírűvé és világrangúvá tette. A katonák (1967) című műve a német városok értelmetlen elpusztítását kritizálja, amit Winston Churchill felelősségének tart.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet