Meghalt Sir Ronald Harwood Oscar-díjas forgatókönyvíró

A 85 éves korában meghalt Sir Ronald Harwood a Zongorista forgatókönyvéért érdemelte ki az Oscar-díjat.

Ő írta a forgatókönyvet a Zongoristának

A dél-afrikai-brit filmes, Ronald Harwood kedden hunyt el természetes okok következtében – idézte ügynökét, Judy Daish-t a BBC.

Harwood a második világháború utáni brit drámaírók egyik legnagyobbja volt, Az öltöztető és a Kvartett – A nagy négyes című darabjaiból film is készült, maga dolgozta át őket.

meghalt Ronald Harwood forgatokonyviro
Robert Harwood Oscar-díjas forgatókönyvíró / Fotó: Richard Saker / The Observer

A legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját Roman Polanski 2002-es filmje, A zongorista forgatókönyvéért kapta. 2008-ban a BAFTA díját is elnyerte a Szkafander és pillangó című 2007-es filmdrámáért, két évvel később a királynő lovaggá ütötte.

Boldog lenne, ha tovább élnének a darabjai

2018-ban a Warwicki Egyetem hallgatóinak lapja, a The Boar interjút készített vele, azt is megkérdezték tőle, hogy mi lesz a művészi hagyatéka.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem gondolok a hagyatékomra, azt gondolom, ez olyan fellengzős dolog. Amire gondolok, az az, hogy vajon a darabjaim fennmaradnak-e, ha meghalok. Nagyon boldog lennék, ha tovább élnének[/perfectpullquote]

– válaszolta akkor Harwood.

Néhány napja szintén hatalmas filmlegenda távozott az élők sorából: Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező, aki majdnem feleségül vette Törőcsik Marit.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból