A napokban elhunyt Sára Sándor filmrendezőről az Országos Széchenyi Könyvtár is megemlékezik

Kamaratárlattal adózik a múlt hétvégén elhunyt Sára Sándor emlékének az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

A kamaratárlaton standfotókkal, a Krónika című dokumentumfilm-sorozat részleteivel és a legendás rendezőről készült portréfilmmel emlékeznek a Kossuth-nagydíjas rendező-operatőrre, a nemzet művészére.

meghalt sára sándor oszk országos széchenyi könyvtár
Sára Sándor filmrendező / Fotó: Hegedüs Róbert

A Kutatók éjszakáján a látogatók kézbe vehetik és belelapozhatnak a magyar filmtörténet Sára által jegyzett alkotásainak fotóalbumaiba is – olvasható az OSZK tájékoztatójában.

Meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze

Az operatőrként ( Sodrásban, Tízezer nap, Apa, Szindbád) és rendezőként ( Feldobott kő, 80 huszár, Krónika) is filmtörténeti klasszikusokat jegyző (egyebek mellett Balázs Béla-, Kossuth- és Kossuth-nagydíjas) Sára Sándor 85 éves korában halt meg. Sára első játékfilmjét 50 évvel ezelőtt rendezte.

Sárközy Réka történész, a könyvtár munkatársa péntek este tárlatvezetéssel és A Krónika humánuma című rövid előadásával eleveníti fel Sára munkásságát.

Kíváncsi vagy, milyen India egy ikonikus filmrendező, Sára Sándor szemével?

A tárlaton látható 83 kép a művész több évtizedes munkájának eredménye, hiszen Sára Sándor India visszajáró vendége volt – olvasható az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében. A rendező portrékon, tájképeken és eseményfotókon keresztül mutatja be az indiai emberek mindennapjait. A színes képeken nagy hangsúlyt kap a vallás, a szegénység és a család.

A kiállítás október 1-jei vernisszázsán Gelencsér Gábor filmesztéta méltatja az alkotó életművét. A tárlat október 11-ig látható az OSZK-ban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból