Meghalt Simeon Coxe, a szintipop egyik úttörőjének számító Silver Apples frontembere

Simeon Coxe hozta be a popzenébe a szintetizátorokat. Számos neves zenekarra hatással volt innovatív együttese, a Silver Apple, amelyért John Lennon is rajongott.

A szintetizátoros hangzásvilág úttörői

Simeon Coxe, a kísérleti elektropop úttörő együttesének, a Silver Apples-nek egyik alapítója 82 éves korában tüdőfibrózisban elhunyt.

simeon coxe meghalt silver apples
Simeon Coxe / Fotó: Gaëlle Beri/Redferns via Getty Images

Amikor a ’60-as években az akkori együttesében elkezdett audio oszcillátorokat használni, a dobos Danny Taylor kivételével minden tag távozott. A duó ekkor vette fel a Silver Apple nevet, és innentől kezdve datálódik az együttes úttörő, ős-szintetizátoros hangzásvilága.

1968-ban jelent meg első, Silver Apples című albumuk, amellyel a Billboard listáján 193. helyezést értek el. A Pitchfork szaklap ugyanakkor az évtized egyik legjobb lemezei közé sorolta, valamint a Can és a Suicide hangzásvilágának előfutárának tekinti.

Meghalt 85 éves korában Ronald Harwood Oscar-díjas forgatókönyvíró.

A dél-afrikai-brit filmes, Ronald Harwood kedden hunyt el természetes okok következtében – idézte ügynökét, Judy Daish-t a . Harwood a második világháború utáni brit drámaírók egyik legnagyobbja volt, Az öltöztető és a Kvartett – A nagy négyes című darabjaiból film is készült, maga dolgozta át őket.

Tavaly Coxe a The Guardiannek azt nyilatkozta, hogy számára sosem volt furcsa az a hangzásvilág, amelyet megalkottak. Nem is akartak futurisztikusnak hatni, hanem csak játszottak, mint a kisgyerekek, és zenéltek.

A Stereolab, a Spiritualized és a Portishead is azt nyilatkozta, hogy az együttes nagy hatást gyakorolt zenéjükre. John Lennon is rajongott értük, Jimi Hendrix-szel közös felvételt is készítettek. Sokan úgy vélték azonban, hogy elutasítják a popzenét.

Az együttes tevékenységét botrányok is övezték. A második lemezük, a Contact borítóján a Pan Am légitársaság egyik lezuhant gépe szerepelt, miközben az egyik repülőgépük pilótafülkéjében készült felvételeket kellett volna rárakniuk a cég logójával. Ezért a légitársaság beperelte az együttest. A lemezt vissza kellett hívni, és a hatóság lefoglalta színpadi felszereléseiket is, az elkészült harmadik albumjukat az átalakult kiadójuk nem adta ki.

Silver Apples – Oscillations (1968)

Album: Silver Apples (1968) http://fr.wikipedia.org/wiki/Silver_Apples http://www.silverapples.com/ http://www.myspace.com/sapples Les images viennent d’essa…

„A kiadók úgy bántak velünk, mintha leprások lennénk. Még meghallgatni sem voltak hajlandóak. Ha nem lehetek Silver Apple, akkor nem is akarok már zenélni” – emlékezett vissza Coxe egy korábbi interjújában. Nem tudták folytatni a zenélést, a megélhetésük került veszélybe, így feloszlott a zenekar. Kudarcként élte meg a zenekar történetét, így nem is állt szándékában újrakezdeni. Alabamába költözött és egy furgonon árult jégkrémet, majd regionális tévécsatornáknál dolgozott.

Kultzenekarként feltámadtak

1996-ra azonban komoly érdeklődés alakult ki az időközben kult hírnevet szerzett zenekar körül, így Coxe és Taylor egy harmadik taggal, Xian Hawkins-szal kiegészülve mégis összeálltak. Négy újabb albumot adtak ki, köztük a Pan Am-per miatt bennragadt harmadik korongot, a The Gardent.

Meghalt Chadwick Boseman, a Fekete Párduc színésze 43 évesen

Chadwick Boseman halálát vastagbélrák okozta, a betegséget négy éve diagnosztizálták nála – írja a The Hollywood Reporter . Bosemant láthattuk a Fekete Párduc mellett az Amerika Kapitány: Polgárháborúban és a Bosszúállók: Végtelen háborúban, és ő alakította James Brownt a Get on Up – A James Brown sztori című filmben.

1998-ban az együttes turnébusza közúti balesetet szenvedett, amelyben Coxe eltörte a nyakcsigolyáját, és onnantól fogva már nem tudott ugyanúgy játszani. Taylor 2005-ben szívinfarktusban halt meg. Coxe 2007-től egyedül turnézott a Silver Apples-zel, a Clinging to a Dreamet, utolsó lemezét 2016-ban adta ki.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden nap úgy ébredtem, hogyan tudnék valami újdonságot kitalálni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta három éve. Coxe 1938. június 4-én született a Tennessee állambeli Knoxville-ben. Párja, Lydia Winn LeVert gyászolja, aki művészi pályáját is segítette.

Silver Apples – I Have Known Love (1969)

Silver Apples – I Have Known Love (1969)

Idén szeptemberben elhunyt Ronald Bell Khalis, a Kool and the Gang egyik alapító tagja,  Jirí Menzel cseh filmrendező. A Temptation énekese, Bruce Williamson koronavírusban halt meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból