73 évesen meghalt Sir Peter Jonas brit kulturális menedzser és operaigazgató, aki hosszú időn át irányította a Bajor Állami Operát.

Hetvenhárom évesen meghalt a híres kulturális menedzser és operaigazgató, Sir Peter Jonas. Ő irányította hosszú időn át a Bajor Állami Operát. A müncheni operaház közleménye szerint Jonas, aki 45 éve küzdött a rákkal, szerdán este halt meg.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sir Peter Jonas halálával nagy embert veszített el a zenei és az operavilág. Évtizedeken át bátorsággal, eredetiséggel, energiával és féktelen kockáztatókedvvel alakította a zenés színházi és koncertéletet[/perfectpullquote]

– mondta Nikolaus Bachler, az operaház jelenlegi intendánsa.

Sir Peter Jonas Operaigazgato Meghalt
Sir Peter Jonas / Fotó: Sigi Jantz

Bachler szerint a londoni születésű Jonas „egyedülálló módon határozta meg a Bajor Állami Opera életét.”

Önként vált meg posztjától

A brit kulturális menedzser 1993-tól 2006-ig vezette a Bajor Állami Operát, amelyet a világ egyik – pénzügyileg is – legsikeresebb operaházává tett. Jonas a kortárs rendezői koncepciókat támogatta a müncheni operaháznál, 1993 és 2000 között hat ősbemutatóval is élénk vitákat váltott ki a konzervatívnak számító müncheni közönség körében. Irányítása alatt sztárrendezők vittek színre formabontó barokk operákat, az operavilág ismerői a megújulás intézményeként tekintettek a müncheni operaházra. 2006-ban önként vált meg posztjától.

Jonas 1974-től a Chicagói Szimfonikus Zenekarnál Solti György asszisztense volt, majd hazájába, Nagy-Britanniába visszatérve az Angol Nemzeti Opera vezetését vette át. Solti halála után a művészről elnevezett alapítvány egyik patrónusa lett.

A jelenlegi intendáns szerint Münchennek szerencséje volt Jonas-szal.

Meghalt Lucia Bose koronavírusban, az olasz neorealizmus filmcsillaga

A színésznő halálhírét a fia, Miguel Bose spanyol énekes jelentette be a Twitteren. Az olasz lapok szerint Bose a spanyol Segovia tartománybeli Brievában hunyt el hétfőn, és halálát tüdőgyulladás okozta – számolt be róla a kedden. Az olasz Corriere Della Sera lap azt írja viszont, hogy koronavírus okozta halálát.

„A mozirajongó és minden vizualitás előtt nyitott igazgató angol, gyakran abszurdba hajló humorával, nagy önfegyelmével és brit higgadtságával elérte, hogy új módon tekintsünk az operaművészetre” – mondta Nikolaus Bachler.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet