91 éves korában meghalt Stephen Sondheim zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alakja.

Pénteken hunyt el

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas Broadway-szerző Connecticut állambeli Roxburyben lévő otthonában halt meg helyi idő szerint péntekre virradóra, írta az AP.

Sondheim az ötvenes években kezdte pályafutását, legismertebb darabjai között szerepel az Egy nyári éj mosolya, a Sweeney Todd, a Társaság és a Vadregény. Ő írta annak idején a Leonard Bernstein által komponált West Side Story dalszövegeit is.

Barack Obama is kitüntette Stephen Sondheimet

Legsikeresebb musicaljeit meg is filmesítették, így például 2014-ben Meryl Streep főszereplésével a Vadregényt, 2007-ben pedig Johnny Depp főszereplésével Sweeney Toddot. A West Side Story újabb filmes adaptációja pedig decemberben kerül a mozikba Steven Spielberg rendezésében. A legújabb film, a tick, tick…BOOM!, amelyben elhangzanak általa komponált dalok, épp egy hete került fel a Netflixre.e

Munkáiért kilencszer kapta meg a Broadway legfontosabb elismerését, a Tony-díjat, megkapta az Oscar-díjat a Dick Tracy című filmben elhangzó Sooner or Later (I Always Get My Man) című dalért, amelyet Madonna énekelt el.

Ám kapott Grammy-díjat, Pulitzer-díjat, Laurence Olivier-díjat, Barack Obama elnök pedig 2015-ben Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet