Meghalt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező április 7-én, otthonában érte a halál.

Műfajt teremtett Szomjas György

Életének 81. évében meghalt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező – tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla-díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra – olvasható a közleményben.

A filmszövetség felidézi, hogy Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Falfúró, Roncsfilm – műfajt teremtett Magyarországon.

Meghalt Szomjas Gyorgy Filmrendezo
Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező / Fotó: Stekovics Gáspár / Wikimedia
Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne, és hitelesen közvetítette a nézők felé.

A Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja volt

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. A piarista gimnázium elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult építészmérnöknek. 1964 és 1968 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, utána a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja lett.

Kapcsolódó cikk
1995-ben a Magyar Film- és TV-művészek Szövetségének főtitkárává, 1999-ben pedig az Európai Filmakadémia tagjává választották. A Balázs Béla-díjat 1986-ban, a Kossuth-díjat 2005-ben kapta meg.

Ingyenesen nézhetővé tették a Talpuk alatt fütyül a szélt

A FILMIO, a Nemzeti Filmintézet streamingplatformja szerda éjfélig ingyenesen nézhetővé tették Szomjas Talpuk alatt fütyül a szél című filmjét. A Kossuth-díjas, Kiváló művész és Balázs Béla-díjas filmrendező 1976-ban készült filmjével a magyar pusztán új műfajt teremtett, nagy közönségsiker lett, több mint 600 ezren váltottak rá jegyet.

Az 1830-as években járunk, Farkas Csapó Gyurka (Djoko Rosić), a hírhedt karcagi betyár visszatér a börtönből, készen rá, hogy bosszút álljon azokon, akik feladták. A helyi nagygazdák Mérges Balázs csendbiztost (Bujtor István) bízzák meg az elfogásával, de a helyi pásztorok, akik ugyanúgy veszélyben érzik az életterüket a földesurak épülő csatornahálózata miatt, mint a betyárok, eleinte szövetségest látnak Gyurkában. Amikor a tanítványának szegődött Jeles Matyi elárulja őt, szorulni kezd a hurok a nyaka körül.

Szomjas volt az első, aki magyar környezetbe ültette át a western műfaját, így született meg az eastern.

Filmje egyaránt merít a zsáner eredeti, amerikai változatából és az olasz gyökerű spagettiwesternből. Az alapkonfliktus, mely szerint a civilizáció terjedése veszélyezteti a közösség hagyományos életmódját, ismerős lehet ezekből a filmekből, csak a Talpuk alatt fütyül a szélben nem a vasút érkezése, hanem a csatornázás miatt változik meg minden.

A filmet ezen a linken éred el.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk