Életének 96. évében szombaton meghalt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze, a Szőnyi Erzsébet Alapfokú Művészeti Iskola alapítója – tudatta a Magyar Művészeti Akadémia az MTI-vel.

Szőnyi Erzsébet zeneszerző, Erkel-, Liszt- és Kossuth-díjas, Bartók-Pásztory-díjas, Kiváló Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. tanszékvezető tanára, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze, zenepedagógus, karvezető volt.

A Szőnyi Erzsébet Alapfokú Művészeti Iskola adatlapja szerint Budapesten született, 1924. április 25-én. Zenei tanulmányait 1942-47 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Olyan legendás mesterei voltak, mint Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Szabolcsi Bence, Szegedi Ernő, Viski János, Weiner Leó és Ferencsik János.

1947-48-ban a párizsi Conservatoire de Musique et d’art Dramatique növendékeként Tony Aubin-nél, Nadia Boulanger-nél, valamint Olivier Messiaen-nél tanult.

Szőnyi Erzsébet Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert követője és népszerűsítője volt.

Korunk Bartókja és Kodálya előtt tiszteleg a Zeneakadémia

A Budapest Music Centerrel együttműködésben megvalósuló hangversenyen Ligeti György alkotásaiból többek közt a még Budapesten komponált 1. vonósnégyest, valamint a 15 évvel később keletkezett Kammerkonzertet hallhatja a közönség – közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csütörtökön az MTI-vel. Tony Arnold, soprano Jacob Greenberg, piano September 9, 2015 Merkin Concert Hall, NYC Resonant Bodies Festival Anton Webern (1883-1945) Wie bin ich froh!, op.

1948-1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. 1964-ben a Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága (ISME) elnökségi tagjává választották. 1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke volt. 1992-96-ig a Magyar Zenei Kamara, 1996-tól a Magyar Muzsika Fórum társelnöke volt. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

1993-94-ben a Magyar Rádió felügyelő-bizottságának elnöke lett. A hartfordi (USA) Kodály Musical Training Institute tagja, a francia Kodály Társaság tiszteletbeli elnöke. A nemzetközi Kodály Társaság (IKS) és a varsói Chopin Társaság tiszteletbeli tagja. 2006. óta a pittsburgi Duquesne Egyetem (USA) díszdoktora volt.

meghalt szőnyi erzsébet zeneiskola
A 90 éves Szőnyi Ezsébet születésnapját ünneplik a Zeneakadémián / Fotó: MTI

1994 óta a törökbálinti zeneiskola viseli a nevét. Az ő vezetésével rendezték már több mint tíz éve a Regionális Szolfézsversenyt, amelyen a régió zeneiskolák szolfézs tanulói vesznek részt. 2005-ben létrehozta a „Zenélő gyermekekért” alapítványt. 2006-ban Törökbálint Képviselő Testülete a „Volf György” díjat adományozta Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerzőnek.2009-ben megkapta “Törökbálint Város Díszpolgára” címet.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból