Meghalt a leghíresebb brit formatervező, Terence Conran

Meghalt a leghíresebb brit formatervező, Terence Conran

Meghalt 88 éves korában Terence Conran, a leghíresebb brit formatervező, író, a londoni Design Múzeum társalapítója.

Neve a belsőépítészettel, lakberendezéssel fonódott össze

“Látnok volt, aki rendkívüli életútjával és munkájával forradalmasította a britek életét, az egész világon támogatta a brit formatervezést, kultúrát és művészetet” – olvasható BBC hírportálon, amely a világhírű művész családjának közleményére hivatkozik.

Karrierje a ’40-es évek végén indult, országos ismertségre a ’60-as években tett szert. Éttermeket, építészeti és háztartási üzleteket nyitott, de neve leginkább az elérhető és stílusos bútorokkal, lakberendezéssel és belsőépítészettel kapcsolódott össze.

Conran és az egyik első alkotása, a Cone Szék (1950-es évek) / Fotó: NPG

Jóval azelőtt kezdett lapra szerelt bútorokat árulni, hogy a IKEA elérte volna a brit partokat, segített lefaragni az élvonalbeli formatervezés darabjainak árát, “demokratizálni a dizájnt”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Terence Conran munkássága kulcsfontosságú volt a háború utáni Nagy-Britannia újratervezésében, öröksége óriási[/perfectpullquote]

– emlékezett meg a tervezőről Tim Marlow, a londoni Design Múzeum igazgatója.

Miatta ismerik a britek a paplant

Conran textiltervezést tanult, majd saját bútorstúdiót nyitott. 1950-ben egy építészeti cégnél az 1951-es, milliós látogatottságú Festival of Britainen dolgozott. Később megalapította a Conran Design Groupot, amely amellett, hogy üzletek és otthonok belső tereit tervezte, tartalmazott egy francia stílusú éttermet és egy kávézót is.

Az első Habitat-boltot 1964-ben nyitotta meg Londonban, stílusteremtő bútorai, művészi háztartási termékei a háború utáni szigor szürkeségéből kitörni akaró fiatalokat célozták meg. Erősen befolyásolta a kontinens stílusa, ő ismertette meg a britekkel például a paplant.

/ Fotó: Conran és Partnerei

A boltból gyorsan hálózat vált, számos más brit láncot – mint a Next és a Mothercare –megvásárolt, éttermeket működtetett országszerte, valamint sok könyvet írt formatervezésről és gasztronómiáról, több közülük – A lakberendezés kézikönyve, A konyha – az otthon szíve – Magyarországon is sikeres lett.

Neki köszönhetjük az áruházi berendezett szobákat

Áruházi elgondolása, amely szerint teljesen berendezett szobákat kínált, a svéd Ikeát is megihlette, amely olcsóbb termékekkel lépett a nyomdokaiba, majd 1992-ben felvásárolta és újra eladta a Habitat-üzleteket.

Az IKEA tervezésre invitálja vásárlóit, bárki megtervezheti álmai kanapéját

Az IKEA új tervezőjével akár otthonról is megtervezhető a nappali egyik legfontosabb eleme, a kanapé. Az egyik előnye, hogy saját lakásunk képére formálhatjuk a bútorokat, a másik pedig, hogy hála a Twitter-felhasználóknak, jókat nevethetünk a képtelenebbnél képtelenebb kreációkon. ikea tervező

Nyolcvanéves korában a Design Múzeum kiállítást rendezett, mely karrierjének 60 évét mutatta be. Megtekinthető volt első fazekaskorongja, helyreállított irodájában a cédulagyűjteménye, felidézték első próbálkozásait a textilművészetben, amelyet gyorsan faképnél hagyott a bútorok kedvéért, valamint az első Habitat-üzlet 1964-es megnyitását Londonban.

Terence Conran formatervező / Fotó: Getty Images

Sir Terence 1983-ban kapott lovagi rangot. Híres londoni helyszínek őrzik keze nyomát, mint a Bibendum-ház, a Michelin francia gumigyár 1909-es, kiválóan felújított londoni székháza és a Design Múzeum, amelynek alapítója és fő pénzügyi támogatója volt.

Marina O’ Loughlin brit újságíró-éttermi kritikus is siratja Conrant Twitteren.

“Oh, ember! Terence Conran – az ember, aki természetesen változtatta meg a módját annak, hogyan éljünk és együnk, valamint vidámságot, érzéki élvezetet hozott el nekünk abban az időszakban, amikor az ország ki volt éhezve erre” – írta a kritikus a fenti bejegyzésében.

O’Loughlin 2012 és 2017 között a The Guardian újságírója volt, majd ezt követően  a The Sunday Times éttermi kritikusaként dolgozik jelenleg is.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Követem>Design > Követem > Meghalt a leghíresebb brit formatervező, Terence Conran
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból