Meghalt a leghíresebb brit formatervező, Terence Conran

Meghalt 88 éves korában Terence Conran, a leghíresebb brit formatervező, író, a londoni Design Múzeum társalapítója.

Neve a belsőépítészettel, lakberendezéssel fonódott össze

“Látnok volt, aki rendkívüli életútjával és munkájával forradalmasította a britek életét, az egész világon támogatta a brit formatervezést, kultúrát és művészetet” – olvasható BBC hírportálon, amely a világhírű művész családjának közleményére hivatkozik.

Karrierje a ’40-es évek végén indult, országos ismertségre a ’60-as években tett szert. Éttermeket, építészeti és háztartási üzleteket nyitott, de neve leginkább az elérhető és stílusos bútorokkal, lakberendezéssel és belsőépítészettel kapcsolódott össze.

meghalt Terence Conran formatervezo
Conran és az egyik első alkotása, a Cone Szék (1950-es évek) / Fotó: NPG

Jóval azelőtt kezdett lapra szerelt bútorokat árulni, hogy a IKEA elérte volna a brit partokat, segített lefaragni az élvonalbeli formatervezés darabjainak árát, “demokratizálni a dizájnt”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Terence Conran munkássága kulcsfontosságú volt a háború utáni Nagy-Britannia újratervezésében, öröksége óriási[/perfectpullquote]

– emlékezett meg a tervezőről Tim Marlow, a londoni Design Múzeum igazgatója.

Miatta ismerik a britek a paplant

Conran textiltervezést tanult, majd saját bútorstúdiót nyitott. 1950-ben egy építészeti cégnél az 1951-es, milliós látogatottságú Festival of Britainen dolgozott. Később megalapította a Conran Design Groupot, amely amellett, hogy üzletek és otthonok belső tereit tervezte, tartalmazott egy francia stílusú éttermet és egy kávézót is.

Az első Habitat-boltot 1964-ben nyitotta meg Londonban, stílusteremtő bútorai, művészi háztartási termékei a háború utáni szigor szürkeségéből kitörni akaró fiatalokat célozták meg. Erősen befolyásolta a kontinens stílusa, ő ismertette meg a britekkel például a paplant.

meghalt Terence Conran formatervezo3
/ Fotó: Conran és Partnerei

A boltból gyorsan hálózat vált, számos más brit láncot – mint a Next és a Mothercare –megvásárolt, éttermeket működtetett országszerte, valamint sok könyvet írt formatervezésről és gasztronómiáról, több közülük – A lakberendezés kézikönyve, A konyha – az otthon szíve – Magyarországon is sikeres lett.

Neki köszönhetjük az áruházi berendezett szobákat

Áruházi elgondolása, amely szerint teljesen berendezett szobákat kínált, a svéd Ikeát is megihlette, amely olcsóbb termékekkel lépett a nyomdokaiba, majd 1992-ben felvásárolta és újra eladta a Habitat-üzleteket.

Az IKEA tervezésre invitálja vásárlóit, bárki megtervezheti álmai kanapéját

Az IKEA új tervezőjével akár otthonról is megtervezhető a nappali egyik legfontosabb eleme, a kanapé. Az egyik előnye, hogy saját lakásunk képére formálhatjuk a bútorokat, a másik pedig, hogy hála a Twitter-felhasználóknak, jókat nevethetünk a képtelenebbnél képtelenebb kreációkon. ikea tervező

Nyolcvanéves korában a Design Múzeum kiállítást rendezett, mely karrierjének 60 évét mutatta be. Megtekinthető volt első fazekaskorongja, helyreállított irodájában a cédulagyűjteménye, felidézték első próbálkozásait a textilművészetben, amelyet gyorsan faképnél hagyott a bútorok kedvéért, valamint az első Habitat-üzlet 1964-es megnyitását Londonban.

meghalt Terence Conran formatervezo2
Terence Conran formatervező / Fotó: Getty Images

Sir Terence 1983-ban kapott lovagi rangot. Híres londoni helyszínek őrzik keze nyomát, mint a Bibendum-ház, a Michelin francia gumigyár 1909-es, kiválóan felújított londoni székháza és a Design Múzeum, amelynek alapítója és fő pénzügyi támogatója volt.

Marina O’ Loughlin brit újságíró-éttermi kritikus is siratja Conrant Twitteren.

“Oh, ember! Terence Conran – az ember, aki természetesen változtatta meg a módját annak, hogyan éljünk és együnk, valamint vidámságot, érzéki élvezetet hozott el nekünk abban az időszakban, amikor az ország ki volt éhezve erre” – írta a kritikus a fenti bejegyzésében.

O’Loughlin 2012 és 2017 között a The Guardian újságírója volt, majd ezt követően  a The Sunday Times éttermi kritikusaként dolgozik jelenleg is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból