Meghalt Tim Smith, a Cardiacs zenekar frontembere

Az 59 éves korában meghalt Tim Smith, aki régóta súlyos betegséggel küzdött. 2008-ban szívinfarktust és sztrókot is kapott.

Borzasztó kínok között élt 12 éve

Tim Smith halálának hírét zenésztársai erősítették meg: „Tim kedd este, fél 11 körül, békésen örökre elaludt”.

tim smith cardiacs meghalt
Tim Smith és a Cardiacs / Fotó: Suzy Kirby

„A hihetetlen kínok ellenére, amelyekkel az utóbbi 12 évben Tim együtt élt, valahol mind azt reméltük, hogy sosem hagy itt bennünket. Részben azért, mert már annyiszor farkasszemet kellett néznie a halállal, és mindig ő győzött… Most csak az vigasztalhat minket, hogy bár nagyon hirtelen, de békésen hunyt el” – írta Mary Wren, a Cardiacs kiadójának képviseletében.

Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere, öngyilkos lehetett

A 46 éves politikus, Bogdán László keddre virradóra holtak találták sajtóinformációk szerint. A roma polgárjogi aktivistaként is ismert Bogdán öngyilkos lett, holttestére az önkormányzat egyik épületében találtak rá, miután a családja keresni kezdte.

Smith 2008-ban infarktust és sztrókot kapott, majd egy hosszadalmas rehabilitáció következett, írja a The Guardian. A szívmegállás során oxigénhiány lépett fel, majd disztóniát állapítottak meg nála, ami azt jelenti, hogy folyamatosan izomgörcsök gyötörték. Az állandó és fájdalmas görcsök befolyásolták a mozgását, a kezeinek mozgatását, a beszédképességét. Két éve adománygyűjtés indult a gyógykezelésére.

Élet ez?

Három éve Smith maga beszélt állapotáról.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mintha egy testhezálló, hálóból szőtt kezeslábast kellene viselnem állandóan, ami folyamatosan elektromos impulzusokat ad le. Ezt érzem, amikor nem alszom[/perfectpullquote]

– mondta Smith, hogyan élt 12 éven keresztül.

CARDIACS : IS THIS THE LIFE original video

this is from the album A LITTLE MAN AND A HOUSE AND THE WHOLE WORLD WINDOW (catalogue no. ALPH CD007) 1988.

Jim bátyjával 1977-ben alapították meg a Filth nevű együttest, a Cardiacs elődjét. Hamarosan azonban már Cardiac Arrest néven játszottak. Első kislemezüket, az A Bus for a Bus on the Bus-t 1979-ben adták ki. Az együttes repertoárja a punktól a progresszív rockig terjedt, bár sok rajongó úgy véli, hogy ezek a stílusok kizárják egymást. Szürreális, teátrális performanszokat mutattak be koncertjeiken.

Meghalt a Ha azt hallod, hogy elesetem írója, Juan Marsé

Marsé halálával a spanyol irodalom egyik nagymestere távozott, akit a társadalmi realizmus és irónia jellemezte regényei a polgárháború utáni Barcelona “portréfestőjévé” avattak, írja a . Szülővárosa gyakori helyszíne műveinek. 1933-ban Juan Faneca néven jött világra, de édesanyja belehalt a szülésbe, és a Marsé család fogadta örökbe.

1980 és 1999 között nyolc stúdióalbumot adtak ki, de sosem értek el igazi kommersz sikereket. A leghíresebb számuk, az 1988-ban készült Is This the Life? mindössze a 80. helyezésig jutott az Egyesült Királyságban. A progresszív művészek viszont rajongtak értük, sőt, olyan közismert előadók kedvenceinek számítottak, mint a Biffy Clyro, Faith No More vagy a Blur. Utóbbiak 1995-ös londoni koncertjén fel is lépett a Cardiacs.

#cardiacs

No Description

Smith 1983-ban feleségül vette Sarah Cutts-ot, aki három évvel korábban csatlakozott zenészként a zenekarhoz. A zenekarban 23 különböző zenész játszott az évek során. 2007-ig turnéztak, az utolsó, LSD című albumukat már nem tudták befejezni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A rajongói imádták őt. Jobbá tette az embereket. Megmentette az életüket. A zenéje menedéket jelentett sokak számára, és ő mindenkit befogadott, senkinek sem fordított hátat. Hallom, ahogy a templomi harangok zengik a nevét[/perfectpullquote]

– zárta sorait Wren.

Július folyamán is rengeteg művészt vesztettünk el. Szintén hosszú betegség után hunyt el Eddie Gale dzsessztrombitás. Az örökifjú Ennio Morricone egy combnyaktörés miatt került kórházba, majd belehalt. A moszkvai olimpia kabalafigurájának, Misa mackó szülőatyja, Viktor Csizsikov is az elmúlt hetekben hunyt el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból