Meghalt Tony Allen dobos, az afrobeat atyja. A nigériai Allent leginkább Fela Kuti dobosaként lehetett ismerni, akivel létrehozták annak idején a nyugat-afrikai zenét amerikai funkkal és jazzel vegyítő afrobeat műfajt. A Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea szerint a Föld legjobb dobosa.

A szakma is felnézett rá

79 éves korában hunyt el Tony Allen, írja a The Guardian. Allen és Kuti körülbelül 40 lemezt vettek fel együtt. Végül 26 év közös zenélés után váltak el az útjaik, mert a dobos szerint Kuti túl szétesett volt, és tartozott is neki. Allent a zenész szakma kifejezetten eredeti, sajátos dobtechnikája miatt tartotta sokra. Ő maga azt mondta ennek kapcsán, hogy ő énekelni tanítja a dobjait, és erős ütések helyett kényezteti a hangszereit.

Meghalt Tony Allen Afrobeat
Tony Allen Dobos / Fotó: Getty Images

A dobos haláláról több ismert zenész is megemlékezett. A Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea a bolygó legjobb dobosaként hivatkozik rá Twitteren, a Major Lazer produkció mögött álló Diplo pedig a ritmus feltalálójaként hivatkozik a férfira. De korábban Brian Eno is úgy hivatkozott rá, mint valószínűleg a legjobb dobos, aki valaha élt.

Az elektronika sem állt messze tőle

Allen a ’80-as évek óta Párizsban élt, az afrobeat mellett elektronikával és dubbal is próbálkozott. Olyanokkal dolgozott később együtt, mint Jarvis Cocker, Charlotte Gainsbourg és Sébastien Tellier.

Meghalt Ginger Baker, a rock legtechnikésabb dobosa

A család közlése szerint vasárnap reggel halt meg “békésen” egy angliai kórházban. Baker legendás zenész, egykor valóságos extázisban dobolta végig a lemezeket, a koncerteket, zsonglőrként dobálta dobverőit, vagy egy kezében kettővel is játszott. Angliában, Lewishamben született 1939. augusztus 19-én Peter Edwards Baker néven.

De több szupergruppba is meghívták, ahol Flea mellett együtt zenélt Damon Albarnnal (Gorillaz, Blur) és Paul Simononnal is (The Clash).

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet