Meghalt Török László Balázs Béla-díjas fotóművész. 72 éves volt.

A családdal tett szert szélesebb ismertségre

A Balázs Béla-díjas fotóművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját vasárnap érte a halál. 72 éves volt. Török László 1948. április 20-án született egy budapesti munkáscsaládban. 1966-ban érettségizett, majd két év katonaság után 1970-ig a Magyar Filmlaboratóriumban helyezkedett el. Ezután három évig az MTI Fotónál dolgozott különböző beosztásokban, majd 1975-ben fényképész szakvizsgát tett. 1972-ben A család című képével robbant be a magyar és nemzetközi fotográfiai ismertségbe.

Meghalt Torok Laszlo Fotos
Török László: A Család, 1972. / Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

Kezdő fotósként nyerte el a World Press Photo egyik nagydíját, az Aranyszemet. Kisebb kitérők után az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat fotóriportereként, majd képszerkesztőjeként dolgozott, miközben 1979-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjává választották és tevékenyen részt vett az Első Alkotócsoport, valamint a Dunakanyar Fotóklub munkájában.

Ironikus környezetbe helyezett női aktok

A JAK-füzetek 4. köteteként jelent meg 1983-ban Módosulások című albuma. A kék tónus, a hosszú expozíciós idővel készített, bemozdult, ironikus környezetbe helyezett női aktok után Bari Károly költő segítségével készült a Cigányok című fontos sorozata.

Meghalt Torok Laszlo Fotomuvesz
Török László A Család Című Művével Az Asztalán, 1972 / Fotó: Urbán Ádám

Többnyire monokróm egyedi technikával, sokszor dupla expozícióval, montázstechnikával készítette fotóműtárgyait. Magyar fotográfusok címmel egy órás filmet szerkesztett, rendezett tizennégy kortárs magyar fotográfus munkáit, személyiségét bemutatva az IPV Stúdió produkciójában. 1989-ben Balázs Béla-díjjal ismerték el munkásságát, majd 1993-ban Düsseldorfban Kodak-díjat kapott.

Nem szeretem, hogyha bepózolnak – Filmportré Török László fotóművészről (előzetes)

Török László a magyar fotográfiai élet fontos szereplője. Több mint ötven csoportos, hazai és külföldi kiállításon szerepelt, több díjat nyert. Az első hazai…

1991-ben szabadúszó fotográfussá, a Pajta Galéria vezetőjévé vált, majd 2010-től nyugdíjassá és családostól leköltözött Salföldre. Az egykori nyaraló lett a lakása, a Pajta pedig a munkahelye, ahol kiállításokat, akt workshopokat rendezett.

Ezeket az aktfotósokat érdemes Instagramon követni

1,372 Likes, 16 Comments – Soraya Zaman (@sorayatzaman) on Instagram: “Artemis @_artie_mis_ for @milk defying beauty norms. Beauty has no gender! . “I think makeup and…” Az ausztrál fotográfus Amerikai srácok című projektje a transzvesztiták identitásának és mindennapjainak változatos bemutatásával gondolkodtat el arról, hogyan is látják a kívülállók ezt a szubkultúrát.

Több mint 30 önálló kiállítása volt Magyarországon és külföldön. Műveit egyebek mellett a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a Media Museum Bradford, a Ken Damy Museum Brescia, a Magyar Fotográfiai Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Váci Fotótörténeti Gyűjtemény őrzi. 2014 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A szervezet a művészt saját halottjának tekinti.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet