Meghalt koronavírusban Trini Lopez, A piszkos 12 színésze

A 83 éves Trini Lopez még felvett egy új számot a koronavírus-járvány károsultjainak megsegítésére, majd ő maga is a Covid-19 áldozata lett.

A Foo Fighters hangzásvilágát is meghatározta

Trini Lopez mexikói-amerikai énekes, az 1963-as sláger, az If I Had A Hammer előadója és A piszkos tizenkettő színésze 83 éves korában a kaliforniai Palm Springs-ben belehalt a koronavírus szövődményeibe, írja a BBC.

Trini lopez meghalt
Trini Lopez / Fotó: Getty Images

Lopez neves gitárosnak tartották a szakmában, két hangszert is tervezett a világ egyik vezető gitárgyártójának számító Gibson Guitar Corporationnek.

Trini Lopez – If I Had A Hammer (1963) – HD

If I had a hammer I’d hammer in the morning I’d hammer in the evening All over this land I’d hammer out danger I’d hammer out a warning I’d hammer about the …

A Foo Fighters alapító énekes-gitárosa, Dave Grohl is megemlékezett a zenészről, aki szerint „csodálatos zenei hagyaték” maradt utána. A Trini Lopez által tervezett gitárját a „legértékesebb tulajdonának” nevezte, amely a legelső naptól fogva meghatározta az együttes hangzásvilágát.

Meghalt Leon Fleisher világhírű zongorista, a Two Hands szerzője

Elhunyt Leon Fleisher amerikai zongorista rákbetegségben, írja a . Fleisher 1928-ban született San Franciscóban, szülei Kelet-Európából emigráltak az Egyesült Államokba. Négyévesen kezdett el zongorázni, kilencéves korában pedig már meghívták diáknak Artur Schnabel híres zongorista osztályába. Tizenhat évesen debütált a New York-i Filharmonikus Zenekar nál.

Lopez 1937-ben született Dallasban, szülei mexikói bevándorlók voltak. Első zenekarát 15 éves korában alapította. Buddy Holly fedezte fel a tehetségét, és beajánlotta producerének, Norman Petty-nek. Ezután a nyugati partra költözött, ahol rendszeres fellépési lehetőséget kapott a P. J.’s nevű, legendás szórakozóhelyen, amely Los Angeles első diszkója. Ott látta meg őt Frank Sinatra, aki lemezkiadójánál szólt az érdekében, és biztatta, hogy kezdjen el színészettel is foglalkozni.

Hollywood aranykorában futott be

Első albuma, a Trini Lopez at P. J.’s 1963-ban jelent meg Pete Seeger dalának, az If I Had A Hammernek feldolgozásával. A szám harmadik helyezést ért el az amerikai, negyediket a brit slágerlistán, és több mint egymillió példányban kelt el. 1966-ban bekerült A piszkos tizenkettő szereplőgárdájába, de aztán úgy összeveszett Robert Aldrich rendezővel, hogy kiírták a filmből. Karaktere, Pedro Jiminez ejtőernyős ugrásban vesztette életét.

Remembering Trini Lopez (1937 – 2020)

https://www.facebook.com/MannyTheMovieGuy https://www.instagram.com/MannyMovies https://www.twitter.com/MannyMovies I met Coachella Valley and music icon Tri…

Lopez több mint hatvan lemezt adott ki karrierje során, hatalmas húzónévnek számított Las Vegas-ban. 2003-ban bekerült a Latin zene hallhatatjainak csarnokába, 2008-ban csillagot kapott a Las Vegas-i Csillagok sétányán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindannyian tudtuk, hogy nagyon szerencsések vagyunk, amiért abból élünk, amit szeretünk csinálni – másoknak örömöt okozni[/perfectpullquote]

– írta barátjáról Pat Boone énekes a Facebookon.

Meghalt Eddie Gale dzsessztrombitaművész, a Blue Note kiadó sztárja

Meghalt 78. életévében Eddie Gale trombitaművész prosztatarákban írja a The Guardian . Gale-t kaliforniai otthonában, július 10-én érte a halál, erősítette meg a felesége a New York Times -nak. Gale 1941-ben született Brooklynban. Zenei karrierjét cserkészként kezdte, amikor is kürtön játszott. De hamar a a dzsessz felé vette az irányt, hiszen felnőttéválása során ezen műfaj vette körül.

Zenész- és üzlettársa, Joe Chavira elmondta, hogy Lopezzel éppen felvettek egy számot, hogy az élelmiszerbankoknak adományt gyűjtsenek a koronavírus-járvány alatt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Pont abban halt meg, ami ellen ő is küzdött[/perfectpullquote]

– tette hozzá Chavira. Hamarosan elkészül az énekes-színész életéről szóló dokumentumfilm, a My Name is Lopez.

Lopezhez hasonlóan eddig számos művész hunyt el a koronavírusban: többek közt Terrence McNally színműíró, Vittorio Gregotti világhírű építész, Luis Sepúlveda chilei író és Lee Konitz dzsessz-szaxofonos.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból