Meghalt Vera Lynn, aki még a The Beatles-től is népszerűbb volt

Katonák millióinaban tartotta a lelket a második világháború idején. 103 éves korában, csütörtökön meghalt Vera Lynn énekesnő.

Az egyi legismertebb brit hazafias dal fűződik a nevéhez

103 éves korában, csütörtökön meghalt Vera Lynn, a britek nemzeti intézménye, aki a második világháború idején hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket.

Ő énekelte a háború talán leghíresebb brit hazafias dalát, az 1941-ben Nat Burton által írt White Cliffs of Dover-t, amely azóta is rendre felcsendül a brit háborús megemlékezéseken.

meghalt vera lynn enekes haborus hos
Vera Lynn énekesnő / Fotó: Mes Wright

Másik, szinte himnuszként számon tartott dala, a We’ll Meet Again a frontra induló katonákat töltötte el a viszontlátás reményével. Ebből a dalból II. Erzsébet királynő is idézett, amikor április elején, a nagy-britanniai koronavírus-járvány és a betegség terjedésének megfékezését célzó korlátozások legnehezebb időszakában televíziós beszédet intézett nemzeteihez. II. Erzsébet királynő az önkéntes karanténjából már kimerészkedett.

We’ll Meet Again – Vera Lynn

Dame Vera Lynn’s 1940s song We’ll meet again with WW2 photos Please feel free to rate and subscribe In Memory of the 70th Anniversary of World War 2

Mint fogalmazott: az országra várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, amikor ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, és újból találkozunk egymással”.

A The Beatles-t is maga mögé utasította

Vera Lynnt az uralkodó négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta. Lynn, aki 1917-ben született Londonban, a második világháború idejéna legnagyobb brit énekes sztár volt,dalai hosszú évtizedekkel később is előkelő helyeken szerepeltek a brit slágerlistákon. A 2009-ben összeállított Top 60-as rangsorban például az első helyre került, miután a második világháború kezdetének 70. évfordulójára kiadott CD-je (We’ll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn) a legkelendőbb album lett megjelenése után.

Nem hiszed el, hol találtak rá az elveszettnek hitt Beatles-filmfelvételre

A filmszalagon az együttes egy interjúja látható, amit 1965-ben adtak Cardiffban. A mintegy tízezer font (3,8 millió forint) értékűre becsült felvételt egy ház takarításakor találták. Paul Fairweather, az Omega Aukciósház szakértője “nagy leletnek” nevezte a Beatles-filmszalagot, amelyet szerinte 1965 óta senki sem láthatott.

Az énekesnő annak idején nem kisebb nevet utasított maga mögé, mint a The Beatles, amelynek szintén akkoriban jelent meg digitális módszerrel újrarögzített albumgyűjteménye. A The Beatles CD-szettje a 2009-es Top 60-ból 17 helyet foglalt el, de az első helyezés szilárdan Vera Lynné volt. Lynnabban az évbenkorrekordot is megdöntött,addig ugyanis Bob Dylan volt a legidősebb brit slágerlista-vezető.

Alig néhány hete, május közepén ismét Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült az ezúttal a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára: a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével a lista 30. helyén szerepelt.

Vera Lynn volt az első százéves énekes, aki 2017-ben, ugyanennek az albumának az első kiadásával a slágerlista harmadik helyére került.

meghalt vera lynn
Vera Lynn Dover fehér sziklái előtt 1987-ben / Fotó: Getty Images

Az album az idén a második világháború európai befejeződésének 75. évfordulójára emlékező ünnepségek hatására vált ismét népszerűvé. Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában azt mondta: Lynn bája és varázslatos hangja a legsötétebb időkben is magával ragadta és felemelte az egész nemzetet, hangja a következő nemzedékek szívét is betölti majd.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból