82 éves korában, szerdán meghalt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész. Verebély halálának hírét szerdán közölte a Centrál Színház a hivatalos Facebook-oldalán.

Végigbetegeskedte gyerekkorát

Verebély Iván 1937-ben született Budapesten. Édesapja többek között a Vígszínház orvosa is volt. Verebély a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult, és 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Saját bevallása szerint végigbetegeskedte a gyerekkorát. Előfordult olyan is, hogy két évig feküdt szanatóriumban az úgynevezett Hilus-folyamattal, amit a tüdőbaj előszobájának szoktak nevezni. Azért is tartott ennyi ideig a gyógyulás, mert akkor még nem fedezték fel a penicillint.

Meghalt Verebely Ivan Szinesz
Verebély Iván Színész / Fotó: Centrál Színház Hivatalos Facebook-Oldala

1961 és 1963 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, 1963 és 1968 között pedig a Nemzeti Színházban játszott. Verebély Iván 1968 óta volt a Vidám Színpad társulatának tagja, ahol később örökös taggá választották.

Gyerekként karmesternek készült, rengeteget járt az Operába is. Nagyjából ötéves volt, amikor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látta a Víg özvegyet, ahol édesapja volt az ügyeletes orvos, aki mellől nézte az előadást egy ideig. Aztán az egyik pillanatban belopózott a zenekarba, ahol javában vezényelt. Állítólag a Filmhíradó rögzítette is a mozdulatait, és heteken át vetítették a jelenetet. Gyerekként többször kezdett bele a zongoratanulásba, de szinte minden alkalommal egy hosszabb kórházi kezelés kezdődött, így végül a Színház- és Filmművészeti Főiskola lett a folytatás.

Verebely Ivan Simko Laszlo
A Magyar Rádió Ez Is Az Is… Című Műsora A Csehszlovák Kultúra Hetében. A Képen Sinkó László És Verebély Iván / Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

Színpadi és játékfilmes szerepei mellett Verebély rengeteget szinkronizált: több mint 380 szinkronszerep fűződik a nevéhez. A főiskola után került Miskolcra, majd a budapesti Nemzeti Színházba, végül a Vidám Színpadhoz, amely 1996-ban megszűnt, majd ugyanazzal a névvel alakult ott egy új színház, amely 2008 óta Centrál Színház néven működik.

Nem adtak sok esélyt neki a felépülésre

Verebély Iván 2018 karácsonyán került kórházba szívelégtelenséggel, ami mellé még egy nagyon súlyos tüdőgyulladás is párosult. Akkor még az orvosok sem adtak neki sok esélyt, de mégis felépült, és visszaállt a színpadra, visszavette szerepeit.

Döncit korrepetálni kell!

Apa: Verebély Iván

Akkor azt mondta, hogy a gyerekeinek és az unokáinak köszönhette, hogy újra megtanult járni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindennap jött valamelyik, volt, hogy mind az öten. A betegségem vége felé két oldalról megfogtak, és mennem kellett velük[/perfectpullquote]

– mondta akkor a Borsnak. A felépülés után lehetett tudni, hogy a szíve nem lesz már erősebb, és az ő korában kockázatos egy komoly beavatkozás.

Tavaly Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Verebélynek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.