Meghalt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész

82 éves korában, szerdán meghalt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész. Verebély halálának hírét szerdán közölte a Centrál Színház a hivatalos Facebook-oldalán.

Végigbetegeskedte gyerekkorát

Verebély Iván 1937-ben született Budapesten. Édesapja többek között a Vígszínház orvosa is volt. Verebély a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult, és 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Saját bevallása szerint végigbetegeskedte a gyerekkorát. Előfordult olyan is, hogy két évig feküdt szanatóriumban az úgynevezett Hilus-folyamattal, amit a tüdőbaj előszobájának szoktak nevezni. Azért is tartott ennyi ideig a gyógyulás, mert akkor még nem fedezték fel a penicillint.

meghalt verebely ivan szinesz
Verebély Iván színész / Fotó: Centrál Színház hivatalos Facebook-oldala

1961 és 1963 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, 1963 és 1968 között pedig a Nemzeti Színházban játszott. Verebély Iván 1968 óta volt a Vidám Színpad társulatának tagja, ahol később örökös taggá választották.

Gyerekként karmesternek készült, rengeteget járt az Operába is. Nagyjából ötéves volt, amikor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látta a Víg özvegyet, ahol édesapja volt az ügyeletes orvos, aki mellől nézte az előadást egy ideig. Aztán az egyik pillanatban belopózott a zenekarba, ahol javában vezényelt. Állítólag a Filmhíradó rögzítette is a mozdulatait, és heteken át vetítették a jelenetet. Gyerekként többször kezdett bele a zongoratanulásba, de szinte minden alkalommal egy hosszabb kórházi kezelés kezdődött, így végül a Színház- és Filmművészeti Főiskola lett a folytatás.

verebely ivan simko laszlo
A Magyar Rádió Ez is az is… című műsora a csehszlovák kultúra hetében. A képen Sinkó László és Verebély Iván / Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

Színpadi és játékfilmes szerepei mellett Verebély rengeteget szinkronizált: több mint 380 szinkronszerep fűződik a nevéhez. A főiskola után került Miskolcra, majd a budapesti Nemzeti Színházba, végül a Vidám Színpadhoz, amely 1996-ban megszűnt, majd ugyanazzal a névvel alakult ott egy új színház, amely 2008 óta Centrál Színház néven működik.

Nem adtak sok esélyt neki a felépülésre

Verebély Iván 2018 karácsonyán került kórházba szívelégtelenséggel, ami mellé még egy nagyon súlyos tüdőgyulladás is párosult. Akkor még az orvosok sem adtak neki sok esélyt, de mégis felépült, és visszaállt a színpadra, visszavette szerepeit.

Döncit korrepetálni kell!

Apa: Verebély Iván

Akkor azt mondta, hogy a gyerekeinek és az unokáinak köszönhette, hogy újra megtanult járni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindennap jött valamelyik, volt, hogy mind az öten. A betegségem vége felé két oldalról megfogtak, és mennem kellett velük[/perfectpullquote]

– mondta akkor a Borsnak. A felépülés után lehetett tudni, hogy a szíve nem lesz már erősebb, és az ő korában kockázatos egy komoly beavatkozás.

Tavaly Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Verebélynek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból