Meghalt Wichmann Tamás világbajnok kenus, az egykori kultikus kocsma tulaja

72 éves korában, hosszú betegség után meghalt Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok kenus, az egykori kultikus, erzsébetvárosi kocsma tulajdonosa.

A hírt Wichmann Tamás fia erősítette meg

Apja halálhírét a fia, Balázs erősítette meg a Nemzeti Sportnak. A kenulegendánál 2017 őszén diagnosztizálták a betegséget, de ahogy akkor fogalmazott, már komoly késésben volt. A rák a vastagbelét, a máját és a tüdejét is elérte.

Wichmann 37 magyar bajnoki aranyat őrzött, a halhatatlan magyar sportolók egyike. Abba klubba került be, ahová többnyire csak olimpiai bajnokok. Neki azonban nem volt szerencséje az olimpiákkal, sokszor kiverte a víz emiatt. Sokszor mondta, egy olimpiai arannyal lett volna teljes a pályafutása, az élete.

Szokás, hogy olimpikonok, érmesek ellátogatnak 50 évvel később egykori sikereik helyszínére. Wichmann első olimpiáján, Mexikóban ezüstérmes lett, ő is ott volt ezen az emlékezőtúrán, de még elment a Teotihuacan nevű piramishoz is. Fel is mászott. A csípője miatt már botokkal tette, de fokozatosan araszolt felfelé a lépcsőkön. Lefelé az út sokkal nehezebb, sodor a tömeg is, meg-megállott néhányszor, de nem adta fel, és nagy taps fogadta, amikor leért, mert a küzdelmére mások is figyelmesek lettek, emlékeztetett az Index.

wichmann tamas kenus
Wichmann Tamás / Fotó: Fortepan

Ekkor már elmúlt hetven, a járás nehezére esett, de ha már ott volt előtte az a piramis, ahová feljutott még aktív korában, nem akart kimaradni az újabb élményből sem. A kitartás volt a védjegye.

12 évesen kezdett kenuzni

Gyerekkori balesete után kezdett sportolni, hétévesen elütötte egy rendőrautó, napokig kómában volt. Az orvosok lemondtak róla, de visszanyerte az eszméletét és az erejét, igaz járógéppel kellett járnia. A sportot rehabilitációnak javasolták, 12 évesen kezdett el kenuzni.

17 évesen már magyar bajnok volt, 1968-ban, 20 évesen pedig már olimpiai érmes. Favoritok voltak, kevés hiányzott nekik Petrikovics Gyulával a győzelmükhöz.

1972-ben a terrortámadás miatt két nappal elhalasztották a versenyt, ha szembeszél van ő nyer, a balos szél nem neki kedvezett, a Duna deltában felnövő Patzaichin megelőzte. 1976-ban bronzérmes, Ljubek és Jurcsenko előzte meg.

wichmann tamas kenus2
/ Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

1980-ban toronymagas favorit – egy évvel korábban nagy fölénnyel világbajnok lett –, már a moszkvai olimpia előfutamában félelmetes időt ment. A fináléban azonban úgy érezte, mintha zsákok lennének a hajójában, csak nem akart felgyorsulni, akárhogy igyekezett. A sors megcirógatta, itt a verseny, amit annyira várt, de mivel a többiekhez képest nem haladt előre, feladta a versenyt.

1978-ban fair play díjat kapott, mert edzésterveit megosztotta a jugoszláv Mateja Ljubekkel, aki a belgrádi világbajnokságon meg is előzte őt. Később volt a jugoszláv kenusok felkészítője. Az 1984-es olimpián a Ljubek, Nisovic kettős aranyérméből vette ki a részét. Itthon gyerekekkel foglalkozott, komolyabb szinten nem próbálhatta ki az edzősködést, emiatt volt hiányérzete.

Már várta a halált

Az utolsó interjúját egy hete, február 4-én a Borsnak adta, amelyben azt mondta, már várja a halált. A László kórház egyik VIP-szobájában ünnepelte a 72. születésnapját. Az interjú során Wichmannt Kű Lajos volt futballista és Tolcsvay Béla zenészlegenda látogatta meg.  Mindketten azt mondták, kimondhatatlanul boldogok lennének, ha a 73. születésnapján is felköszönthetnék a kenukirályt, de aki rányitja az ajtót, felkészült rá: talán utoljára látja életben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Felkészültem az elmúlásra, legbelül feladtam a küzdelmet. (…) Hat gyerekem van, és ugyanannyi unokám. Szerettem volna megélni, ahogy felcseperednek. De úgy látszik, odafönn másként rendelkeztek. Szép, gazdag éle­tem volt, és elmondhatatlanul jólesett, jólesik a szeretet, amit az embe­rektől kaptam és kapok. Ez ad erőt. Bár sokszor sírok, amikor senki sem lát[/perfectpullquote]

– mondta.

A budapesti kocsmájában generációk nőttek fel

Kultikus helynek számított a Wichmann kocsma a budapesti Erzsébetvárosban. Azonban 2018-ban bezárt, végleg. A  sörözőt 2018-ig 32 éve működtető Wichmann azzal indokolta a döntést, hogy 70 éves korára elfáradt a vendéglátózásban. Azt mondta arra a kérdésre a sajtónak, hogy nincs-e valaki, akinek átadná, hogy nincs, inkább eladja a Kazinczy utcai üzlethelyiséget.

meghalt wichmann tamas kenus kocsma budapest
Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus, az egykori Wichmann kocsba tulajdonosa / Fotó: Sebestyén László

Szerepelt két filmben is: Az elvarázsolt dollárban és a Vámmentes házasságban is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból