A sussex-i hercegné névleges 1 font (431 forint) összegű kártérítést kap magánélet megsértéséért, valamint nem nyilvános összeget szerzői jogok megsértéséért annak a megállapodásnak a értelmében, amely véget vet a brit Mail on Sunday-vel régóta húzódó vitájának egy levélről, amelyet az apjának írt.

Mindkét fél részéről az ügy lezárása volt a jó döntés

A feltételekről a The Guardian számolt be szerdán, 10 nappal azután, hogy az Associated Newspapers Ltd., a Mail on Sunday kiadója úgy döntött, hogy lemond a további fellebbezésekről, és nyilatkozatot tett közzé, amelyben elismerte, hogy az Egyesült Államokban született, korábban színésznőként, Meghan Markle néven ismert hercegné megnyerte a perét, írja az AP.

A Mail on Sunday közleménye, amely december 26-án jelent meg, azt írja, hogy „megegyeztek a pénzügyi jogorvoslatokról”, de részleteket nem közölt. A szerzői jogok megsértése miatt megítélt kártérítést jótékony célra fordítják. A bulvárlap az ügyvédi költségeket is vállalja.
Az egyezség a végét jelenti annak a pernek, amelyet azután indítottak, hogy a Mail on Sunday 2019-ben történetek sorozatát jelentetett meg egy személyes levél alapján, amelyet Meghan Harry herceggel kötött házassága után írt elhidegült apjának.

“Azt hiszem, csak mentették a veszett fejsze nyelét” – mondta Mark Stephens, egy londoni ügyvéd, aki nem vett részt az ügyben, hivatkozva a mindkét fél által viselt hét számjegyű jogi költségekre. „Úgy gondolom, hogy valószínűleg mindkét fél részéről helyes volt, hogy lezárta ezt a konkrét ügyet.”

Meghan személyes adatokkal való visszaélés és szerzői jogok megsértése miatt perelte be az Associated Newspapers-t. Az újság ügyvédei vitatták Meghan állítását, azzal érvelve, hogy ő készítette a levelet, tudván, hogy a sajtó láthatja. A 40 éves Meghan és akkori kommunikációs titkára, Jason Knauf levelezéséből kiderült, hogy a hercegnő gyanította, apja kiszivárogtathatja a levelet az újságíróknak, és ennek tudatában írta meg.

Meghan Markle szerint át kell alakítani a bulváripart

Miután egy alsóbb fokú bíróság elutasította a Mail érveit, az újság a Fellebbviteli Bíróság elé vitte az ügyet. A fellebbezésben az Associated Newspapers azzal is érvelt, hogy Meghan magánjellegű információkat hozott nyilvánosságra azáltal, hogy együttműködött Omid Scobie-val és Carolyn Durand-dal, a Finding Freedom című, róla és Harryről szóló könyv szerzőivel.

A hercegnő ügyvédei korábban tagadták, hogy ő vagy Harry együttműködött volna a szerzőkkel. De Knauf bevallotta, hogy információkat adott az íróknak, és megbeszélte azokat Harryvel és Meghannel. Az információ fordulatot hozott a régóta húzódó ügyben. Válaszul Meghan bocsánatot kért, amiért félrevezette a bíróságot Duranddal és Scobie-val való együttműködésének mértékével kapcsolatban.

A hercegnő azt mondta, nem emlékezett a Knauffal folytatott megbeszélésekre, amikor korábban tanúvallomást tett az ügyben, és „egyáltalán nem akarta vagy szándékozik félrevezetni a vádlottat vagy a bíróságot”.

Meghan a fellebbviteli bíróság decemberi győzelméről azt mondta, ez győzelem „nem csak nekem, hanem bárkinek, aki valaha is félt attól, hogy kiálljon az igaza mellett”, miközben felhívást tett közzé, hogy „alakítsák át a bulváripart”.

Meghan és Harry kapcsolata kezdetektől fogva intenzív médiafigyelmet vonzott, amely Károly brit herceg második fiát egy amerikai televíziós sztárhoz kötötte. 2020 elején a pár bejelentette, hogy felhagynak a királyi szolgálattal, és Észak-Amerikába költöznek, hivatkozva a brit média elviselhetetlen behatolására és rasszista hozzáállására. Azóta Kaliforniában telepedtek le két kisgyermekükkel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet