Számtalanszor láttam a Titanicot, de még mindig képes vagyok elsírni magam rajta. Vannak filmek, amelyeket néha csak azért néz meg az ember, hogy egy jót sírhasson. Feszült időszakban ez kimondottan hatásos.

Az idei évben sem volt hiány könnyfakasztó alkotásokból, néhány vállalkozó szellemű pedig meg is osztotta, melyik filmen vette elő a zsebkendőt 2018-ban. Figyelem, spoilerveszély!

Csillag születik – Beckett Mufson

Variety
Csillag Születik / Fotó: Variety

„Háromszor néztem meg a filmet a barátnőmmel. Az első felért egy hasizomgyakorlattal, ahogy minden Jackson Maine (Bradley Cooper) és Ally (Lady Gaga) kapcsolata hol fent, hol lent volt az alkohol- és drogproblémáknak köszönhetően. A film végére az összes hasizmom megerősödött, a szemeim pedig csuromvizesek voltak. A második és harmadik alkalommal ez már nem fordult elő, mert tudtam, mikor mi fog történni.”

A gyűlölet, amit adtál – Kara Weisenstein

Time
A Gyűlölet, Amit Adtál / Fotó: Time

„Tudtam, miről fog szólni a film, úgyhogy számítottam rá, hogy el fogok szomorodni. A történet egy fiatal színes bőrű lány (Amandla Stenberg) történetét meséli el, aki elveszíti gyerekkor barátját, miután egy rendőr meggyilkolja. Kitalált történet, de a valóságból ered. Amire nem számítottam, hogy a helyszín, ahol játszódik, mennyire közel van St. Loiushoz, ahol felnőttem. A hely, ahol 2014-ben megölték Mike Brown-t.

Túl sok fiatal színes bőrű férfit és nőt gyilkoltak meg a rendőrök Amerikában. Ha ezen változtatni akarunk, az embereknek foglalkozniuk kell ezzel a problémával. Örülök, hogy ez a film létezik. Remélem, fehérek is megnézik a filmet, sírnak rajta, és ami még fontosabb, elhatározzák, hogy végre foglalkoznak a rendőrök által elkövetett brutalitással.”

Won’t You Be My Neighbor? – Peter Slattery

Film
Fred Rogers / Fotó: Film Inquiry

„Általában nem írok filmekről, de most kivételt tettem. Ez egy dokumentumfilm Fred Rogersről, egy gyerekeknek szóló televíziós műsor személyéről. Szóhoz se jutottam. Hihetetlenül jól van megcsinálva. De ami igazán nagyszerűvé teszi , az a meggyőző példa a szerelemről, mindenek fölött… Ez az alapja mindennek, és megérdemeljük, hogy szeressünk, hogy szeretve legyünk és hogy szeressük magunkat azért, akik vagyunk.”

Eighth Grade – Beckett Mufson

Ind
Eighth Grade / Fotó: Indiewire

„Megnézni Bo Burham első rendezését huszonvalahány évesen, felér egy dupla ütéssel. Egyrészt azt érzed, milyen öreg vagy, másrészt visszaemlékszel, milyen borzalmas is volt fiatalnak lenni. A történet elmeséli a 13 éves Kayla (Elsie Fisher) szemszögéből, milyen érzés 2018-ban online lenni. Van egy úszómedencés jelenet, ami bár nem a legfelkavaróbb része az alkotásnak, de attól még a filmnek van valamije, amitől mindenkit kiver a víz. Ami a legjobb, hogy senki nem számít rá.”

Bosszúállók: Végtelen háború – Nicole Clark

Avengers
Bosszúállók: Végtelen Háború / Fotó: Mashable

„Egy hosszú munkanap után úgy gondoltam, ez a film jó választás lesz, és valószínűleg happy end lesz a vége. A korában látott Marvel rendezte filmeknél ezt tapasztaltam.  Valamiért azt is gondoltam, hogy ez volt az utolsó Avenger-film. Ez valószínűleg a rossz marketingnek volt köszönhető. Nos, a szereplők felét nem ismeretem, majd Gamora meghalt. És végig azt hittem, ez lesz az utolsó rész. Szédülten jöttem ki a film végén. Ráadásul senkivel nem tudtam megbeszélni, mert alig látták még, sehol nem tudtam megosztani, nehogy lelőjem a poént. Amikor kiderült, nem ez lesz az utolsó rész, kicsit jobban lettem.”

If Beale Street Could Talk – Taylor Hosking

Film2
If Beale Street Could Talk / Fotó: Vox

„A film szép lassan megölt.  James Baldwin szerelmi története Tish Riversről (Kiki Layne), aki első gyermekét várja egy harlemi szobrásztól, Fonny Hunttól (Stephan James). Az előzetes nem készített fel az összes várható eseményre, például arra, hogy Fonny ártatlan, és Tish családja megpróbálja bizonyítani ártatlanságát a ’70-es évek rasszista New York-i bíróságán. Az erős érzelmek az egész film alatt jelen voltak, függetlenül attól, hogy épp szerelmi jelenetet, a rendőrség fenyegetőzését vagy az idegtépő kísérletet Fonny megmentésére nézte a néző.”

A rabbi meg a lánya – Kara Weisenstein

Rach
A Rabbi Meg A Lánya / Fotó: Imdb

„Ez a film megsiratott, méghozzá azért, mert a tiltott queer szerelem egy konzervatív, patriarchális közösségben fájdalmasan szívszorító. A rengeteg szégyen, magány és félelem ellenére, ami átszövi a filmet, a film vége reménykeltő. Arról nem is beszélve, hogy a két főszereplő, Rachel Weisz és Rachel McAdams nagyon jó párost alkotnak a vásznon.”

A modern kori rabszolgatartásról és a jugoszláv háború feldolgozásáról szóló filmeket is díjazták a Verzió Emberi jogi filmfesztiválon

Nebojsa Slijepcevic horvát rendező Európai Filmdíjra is jelölt, Srbenka című alkotása azt vizsgálja, miként birkózik meg a jugoszláv háború után született generáció a történelem sötét árnyaival. Alina Gorlova ukrán rendező Semmi sem mutatja című filmjében egy háborúból visszatért nő történetét mutatja be. A nő poszttraumatikus stressz szindrómával küzd, de közben megpróbál visszatérni a normális kerékvágásba.

Three Identical Strangers – Kara Weisenstein

Film Three Identical Strangers
Three Identical Strangers / Fotó: National Post

„Már amikor azt hinnéd, ez egy amolyan „érezd jól magad” dokumentumfilm, a Three Identical Strangers kihúzza alólad a széket. Van egy baljós oka, amiért a 3 testvért elválasztották születésük után. És nem mindenki éli túl. Sírtam a filmen, és még néhányszor, amikor találkoztam a testvérekkel és első kézből hallottam milyen dühösek voltak a nőre és férfira, akik úgy gondolták, teljesen rendben van kisbabákat elszakítani egymástól orvosi kísérletek használatára. Ez a film rávilágít arra a fontos tényre, amit az orvosoknak követnie kellene minden alkalommal: ne okozz fájdalmat.”

Kőgazdag ázsiaiak – Nicole Clark

22Aac19F328Cd3A4Fb1003A08F046C85 Xl
Kőgazdag Ázsiaiak / Fotó: Promotions

„Maga a film nagyon látványos volt, és az esküvői jelenettől teljesen könnyes lett a szemem. De ez a film annak a több ezer Amerikában élő ázsiai embernek készült, akik végre megtapasztalhatták, milyen képviselve lenni a képernyő.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.