Megjelent a pestis Amerika határán

A pestis sohasem tűnt el teljesen a világból, minden évben halálos áldozatokat követel. Most Amerika határait is elérte.

Visszatérhet a rettegett pestis járvány?

Az ókorban és a középkorban tomboló járványok egyik fő okozója volt a Yersinia pestis baktérium volt, a kórokozó számlájára írható a Fekete Halálnak nevezett járvány is. A középkorban a betegség hordozói elsősorban a patkányok voltak. A pestis viszont évről-évre felbukkan a világban, és ez alól természetesen 2020 sem lehet kivétel.

fekete halal
A pestisjárvány terjedése a középkorban / Kép: Pieter Bruegel

Kína megerősítette, hogy a bubópestis felütötte a fejét belső-Mongóliában. A hírek szerint már Amerikában is megjelent a halálos betegség baktériuma, egy mókus szervezetében mutatták ki a kórokozót. Az egykoron rettegett betegség tízmilliók halálát okozta a középkorban, napjainkban évente „csupán” 1000-2000 esetet regisztrálnak világszerte, így Amerikában is.

A CBS értesülései szerint a mongóliai esetben egy 15 éves fiú vesztette életét. A helyi kormány azonnali karantént rendelt el a térségben, hiszen legkevesebb 15 ember lépett kapcsolatba az elhunyttal.

A hatóságok arra figyelmeztetik a helyi lakosságot, hogy kerüljék a mormotafogyasztást, hiszen a betegségben elpusztult állatokat is találtak a térségben. Amerikában viszont a mókusok jelentik a legfőbb veszélyt, hiszen július 11-én egy pestises mókust diagnosztizáltak Coloradóban, írja a BGR.

Elenyésző az esetszám

A betegség főbb tünetei a láz, hidegrázás, köhögés. Később pedig a fájdalmas megdagadó nyirokcsomók jelzik a betegséget.

Brit aktivisták tüntetnek a koronavírus figyelmen kívül hagyása ellen

A COVID-19 világszerte komoly problémát jelent az országoknak. Egyre többen fertőződnek meg, kultikus helyek zárják be kapuikat, rég várt események maradnak el, és legtöbben erősen küzdenek a megfertőződés ellen. A legnagyobb probléma azonban továbbra is a gazdasági élet leállása, valamint az egészségügyi rendszer lehetséges túlterheltsége.

A modern gyógyszerekkel már elkerülhető a pestis halálos lefolyása, de a kezelés elmaradásakor a tüdőt is megtámadja a kór. Coloradóban 2 ember halt meg a betegségben 2015 óta, és néhány tucat esetet találnak évente Amerika-szerte.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból