Megrendezik a cannes-i filmfesztivált szűkített formában, amelybe magyar filmet is beválogattak

A koronavírus-járvány miatt májusban elhalasztott 73. cannes-i fesztivált október végén egy, a szokásosnál kisebb és rövidebb formában mégis megrendezik a Croisette-en. A Cinéfondation Programban Beleznai Márk Agapé című vizsgafilmje is bekerült a válogatásba.

Francia filmmel nyitják és zárják a versenyt

A minifesztiválon október 27. és 29 között a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás közül négy játékfilmet mutatnak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadja a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat oszt a vizsgafilmek programjában, írja a Variety. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation Programba egy magyar vizsgafilmet, a Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták – számolt be a Magyar Távirati Iroda. Azt viszont kihagyta az MTI, hogy az Agapéban Gryllus Dorka Ezüstnyílvessző-díjas színésznő és az SZFE-ügyben is hangos – Gryllus mellett – Kenéz Ágoston látható.

beleznai mark agape gryllus dorka kenez agoston
Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston a Beleznai Márk által rendezett Agapé vizsgafilmben

A nagyközönség számára is nyitott minifesztivál Emmanuel Courcol francia rendező Un triomphe című filmjével nyílik meg a cannes-i fesztiválpalotában. A zárófilm is egy francia alkotás lesz, Bruno Podalydes rendező Les Deux Alfred című alkotása Sandrine Kiberlainnel a főszerepben.

A rendhagyó rendezvényen bemutatják a japán Kavasze Naomi legújabb filmjét (True Mothers), valamint egy pályakezdő grúz rendezőnő, a 34 éves Dea Kulumbegasvili Daszackiszi (Kezdet) című filmdrámáját is, amely vasárnap elnyerte a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót.

Therry Frémaux fesztiváligazgató a “boldogság csúcsának” és “szép jelképnek” nevezte, hogy a cannes-i önkormányzattal együttműködésben létrejön a rendezvény a francia Riviérán.

A szervezők remélik, a jövő évit meg tudják tartani normális keretek között

Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartották meg májusban, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját június elején közzétették a szervezők. Mint beszámoltunk februárban, a cannes-i rendezvénysorozat sem úszta meg a koronavírus-járvány okozta károkat. Akkor hőérzékelű kapuval mentették volna a menthetőt. Márciusban már arról kellett hírt adni, hogy májusról júniusra tolnák a szervezők. Egy hónapra rá, áprilisban már még bizonytalanabb lett a helyzet a szervezés körül. Május végén a fesztiváligazgató arról beszélt, hogy nem adnak át díjakat, de online megrendezik a fesztivált, hogy médiafigyelmet biztosítsanak a kiemelt alkotásoknak – mint fentebb ismertettük, a Cinéfondation Programba beválogatott alkotásokat díjazni fogják.

Idén elmarad a Cannes-i Filmfesztivál, de mit jelent ez a filmipar számára?

A városnak tehát ebben az évben már nem kell az előkészületekkel sürgölődnie: a vörös szőnyeget nem kell tisztítóba vinni, a szállodáknak sem szükséges a kelleténél alaposabban feltölteni a pezsgőkészleteiket. A hölgyek mentesülnek a magassarkúviseléstől (2015-ben több női meghívottat nem engedtek be lapostalpú cipőben!), mert sem tűsarkúban, sem balerinában nem lesz módjuk részt venni a rendezvényen, írja a The Guardian .

Ezek közül többet végül más fesztiválokon mutattak be. A szervezők azt remélik, hogy jövőre, május 11. és 22. között már megszokott formájában rendezhetik meg a 74. cannes-i fesztivált a Croisette-en.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból